Familj

Gåvan – en nykter pappa

När dottern Eila föddes tog Emanuel Norén beslutet att bli nykterist. Han ville ge sitt barn en gåva – att bli världens bästa pappa. Ett beslut som förändrade hela hans liv.

Emanuel Norén hade ett hektiskt liv med en karriär inom politiken, många vänner och en hel del uteliv och festande. När hans fru en dag berättade att hon var gravid tog Emanuel Norén sitt livs kanske viktigaste beslut. Han skulle sluta dricka alkohol, för sitt barns skull.

– När jag fick veta att jag skulle bli pappa ville jag göra bokslut. Jag ville ge min dotter en gåva och bli världens bästa pappa. Jag ville vara hundra procent närvarande för den viktigaste personen i mitt liv och vara en bra förebild.

Emanuel Norén berättar att beslutet delvis sprang ur det faktum att han själv vuxit upp i ett hem där alkoholen var ständigt närvarande.

– När det var fest blev det alltid för mycket alkohol och jag upplevde det som väldigt jobbigt. För mig var det viktigt att min dotter aldrig skulle behöva se mig berusad och personlighetsförändrad, så som man blir av alkohol. Alkoholism kan vara genetiskt och jag vill absolut inte överföra de generna till mitt barn, säger Emanuel Norén.

I dag är också hans far nykter. När Emanuel Norén fick veta att han skulle bli förälder ställde han ett ultimatum: om du inte slutar dricka får du inte träffa ditt barnbarn.

– Då valde pappa att sluta dricka, för sitt barnbarns skull. Han och Eila har en jättefin relation och träffas ofta, säger Emanuel Norén.

Omgivningens reaktioner på hans val att bli nykterist varierade. Många av hans kompisar förstod inte hur han tänkte och försökte dra med honom ut på krogen. Men Emanuel Norén stod på sig och stod upp för sitt val. Han satt mycket hellre hemma med dottern än festade med kompisarna.

Eilas födelse blev startpunkten för en helt ny livsstil, där ett sunt leverne med hälsosam mat och träning går hand i hand med nykterheten. Emanuel Norén säger att han älskar känslan att vakna fräsch, med ett klart sinne och ork att vara närvarande i sin vardag och för Eila.

Jag ville vara hundra procent närvarande för den viktigaste personen i mitt liv och vara en bra förebild.

Under två år levde den lilla familjen ett harmoniskt och lyckligt liv. Tills den dag då Eilas mamma blev svårt sjuk. Hon hade drabbats av cancer i livmodern, genomgick tuffa behandlingar och var inlagd på sjukhus under långa perioder. Efter en tid, när hoppet om att hon skulle botas falnade, fick hon komma hem till sin familj.

– Då hände det som ingen hade vågat hoppas på. Cancern drog sig tillbaka. Man kan säga att Eila gav sin mamma livet åter och erfarenheten gjorde att vi fick en djup samhörighet, där Eila var ljuset i tunneln, säger Emanuel Norén.

Men den stora livsförändring som cancern innebar fick Eilas mamma att börja fundera över sitt liv. Hon och Emanuel hade träffats som mycket unga och hon upplevde att hon inte hade fått chansen att utveckla sig själv.

– Hon ville att vi skulle gå skilda vägar. Jag respekterade hennes val, men för mig var fallet högt. Hon hade redan hunnit bearbeta sina känslor och kommit fram till ett beslut, men för mig kom det som en kalldusch.

– Det var en stor sorg att vi inte kunde fortsätta tillsammans. Men vi är fortfarande goda vänner och bor nära varandra, säger Emanuel Norén.

Foto: Karin Persson
Foto: Karin Persson

Dottern bor halva tiden hos sin mamma och halva tiden hos honom.

Under de åtta år som gått har nykterheten blivit en naturlig del av honom. I början gav omgivningens reaktioner på att han inte längre drack honom blodad tand att synliggöra nykterheten. Ju mer folk ifrågasatte, desto tydligare markerade han var han stod i frågan.

– Människors reaktioner visar ju hur stark alkoholnormen är. Man blir ifrågasatt hela tiden: varför dricker inte du? Då brukar jag svara med en motfråga: varför dricker du? Att bli nykterist var mitt livs viktigaste och bästa beslut. Inte en enda gång har jag vaknat och tänkt: varför drack jag inte igår? För mig har nykterheten bara positiva konsekvenser!

En positiv konsekvens av nykterheten är att han gjort en helt ny yrkeskarriär. Efter Eilas födelse fick Emanuel Norén jobb på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, och åkte runt och pratade med ungdomar om deras attityder kring droger. Och för ett år sedan fick han anställning som verksamhetsutvecklare på NBV Sydost (Nykterhetsrörelsens studieförbund). Till stor del tack vare nykterheten och det brinnande intresset för frågor som rör alkohol, droger och nykterhet.

– Jag är tveklöst Karlshamns mest kända nykterist, säger Emanuel Norén med ett skratt.

En annan mycket positiv konsekvens av nykterheten är att han har fått en bättre relation till sin far.

– Jag är oerhört tacksam över det. Om han hade fortsatt att dricka hade jag blivit tvungen att löpa linan ut och bryta kontakten, för Eilas skull. Nu har hon en närvarande farfar, som hon älskar att umgås med. Hon sover över hos farfar och farmor en natt i veckan.

Det är fantastiskt hur ett val i livet kan förändra allt.

Festa kan man naturligtvis göra även nykter och Emanuel Norén går fortfarande ut på krogen ibland.

– Jag gillar alkoholfri öl och brukar stå med en i handen för att slippa diskussioner om min nykterhet. Numera har jag inte alltid lust med det. Många tycker att det är jobbigt med en nykterist i gänget, så jag håller i allmänhet en låg profil. Jag vill inte att folk ska känna sig obekväma i mitt sällskap, säger Emanuel Norén.

Han beskriver sig själv som en nykterist som gärna vill inspirera andra genom sitt val, snarare än en idealist som måste omvända andra. Men han märker hur provocerade vissa fortfarande blir av den som bryter mot alkoholnormen – trots att de flesta i hans omgivning nu har accepterat läget och slutat att ifrågasätta hans nykterhet.

– Det är fantastiskt hur ett val i livet kan förändra allt.

Mer från Accent