Aspan

Fulltecknad kurskurs i Blekinges skärgård

Metoo står högt på dagordningen under fullbokad kurskurs i Blekinge. Utbildningshelgerna har blivit ett sätt för de sydliga distrikten att fånga upp inaktiva medlemmar.

Idag träffas IOGT-NTO-medlemmar från hela södra Sverige på Aspans kursgård utanför Ronneby i Blekinge. Ett 70-tal personer kommer att samlas för så kallad kurskurs, en koncentrerad utbildningshelg med olika spår.

– Det gör inte så mycket om en av kurserna bara har tre deltagare för man får ändå chans att träffa många nya bekantskaper under fikapauserna, säger Peter Tuvegård, verksamhetsutvecklare i Skåne och en av arrangörerna.

– Det är valet av utbildningar som avgör hur många som kommer, säger Per Wihlborg, distriktsordförande i Skåne och Blekinge.

Kurskurserna har arrangerats två gånger per år i över tio år och ansvaret delas mellan Skåne, Blekinge och Halland. Under varje utbildningshelg finns fyra eller fem olika spår att välja mellan. Utbildningarna sker parallellt på samma plats, oftast en av IOGT-NTO:s kursgårdar.

Per Wihlborg. Foto: Jens Wingren

Boendet sker på Aspans kursgård med vandrarhemsstandard och det finns även möjlighet till barnpassning för den som har med sig barnen under helgen. Det blir båtturer, fiske och bad.

– Den här gången vet vi faktiskt inte om sängarna kommer räcka till så vi i ledningsgruppen är beredda på att skaffa eget boende om det skulle behövas. Vi har behövt tacka nej till en del som vill komma hit, vilket såklart känns tråkigt samtidigt som det är roligt att det fullbelagt, säger Peter Tuvegård.

– Vi tänjer gränserna för Aspans kapacitet. Vi hade hoppats att vi skulle vara klara med en ombyggnad men så blev det inte. Flera åttabädsrum som ska bli fyrbädsrum, säger Per Wihlborg.

Men det är inte varje kurskurs som blir fullbokad. I våras fick man för första gången ställa in en helg på grund av för få deltagare. Men oftast rör det sig om mellan 40 och 60 deltagare.
– I våras hade vi helt enkelt valt fel utbildningar, säger Peter Tuvegård.

En av de populärare kurserna i år är en grundläggande utbildning om Metoo som genomförs i samarbete med Tollare.

– Det har ju pratats mycket om Metoo det senaste året och jag tror att det är viktigt att vi tittar på hur vi lyfter in det på de olika nivåerna i vårt arbete, säger Peter Tuvegård.

Helgen börjar redan på fredagkvällen med en gemensam middag och ett gemensamt pass för att lära känna varandra. Efter lördagens utbildningar finns möjlighet att umgås och Hallandsdistriktet ansvarar för underhållningen.

– Vi har bra underhållning på lördag kväll, musiklekar och dans. Så har vi haft det de senaste åtta åren, vi har alltid samling tillsammans på kvällarna. Vi vill skapa förutsättningar för ett bra umgänge, säger Per Wihlborg.

– Utbildningarna är ju en sak, men ett ännu viktigare syfte är att få folk att trivas i rörelsen. Många av de som kommer på en utbildningshelgerna är medlemmar som inte varit föreningsaktiva tidigare. Sen sitter de plötsligt och fikar med en föreningsordförande och så rullar engagemanget vidare. Kurskursen är en bra första kontakt med IOGT-NTO, säger Peter Tuvegård.

Kommer det vara väder för bad i helgen då?

– Jodå. Vi är alltid ett gäng galenpannor som börjar dagen med att hoppa i plurret, säger Per Wihlborg.

Mer från Accent