Kultur

Fullt ös när IOGT-NTO-rörelsen anordnar musikfest i Hedemora

När IOGT-NTO, UNF och Junis en ljum augustikväll bjuder in Hedemoras ungdomar till en lokal musikfest med kända och lokala artister är förväntningarna höga. Men det är först när Sebbe Staxx släpper loss på scenen som feststämningen infinner sig på riktigt.

Sensommarkvällen är solig och varm när de första ungdomarna betalar inträde – 150 kronor för dem under 15 år och 250 för vuxna – till det som förmodligen är det största musikarrangemang som Hedemora i Dalarna har skådat.

Det är UNF, IOGT-NTO och Junis som tillsammans har bjudit in Sebbe Staxx med Kartellen, Näbil och lokala artister som Ali King och Musse för en utomhuskonsert på gården till IOGT-NTO-lokalen.

Det börjar lite trevande. Klockan sex är den stora innergården fortfarande ganska tom, även om kluster av tonåringar sakta rör sig mot scenen, som är en omgjord lastbil, samtidigt som de småpratar, fipplar med sina mobiltelefoner och driver runt i svepande cirklar i väntan på att allt det roliga ska börja.

Admir Mirovic, grundare av den nya UNF-föreningen i Hedemora, ledamot i IOGT-NTO:s distriktsstyrelse i Dalarna och initiativtagare till det här musikeventet, tar mikrofonen och berättar för publiken vilka UNF är och hur kvällen är planerad. Musiken dånar i högtalarna och festen kan börja!

Först ut på scenen är rapparen Ali King. Publiken är  med på noterna och stämningen höjs några snäpp trots att kvällen ännu är ung.

– När jag flyttade till Hedemora i december förra året insåg jag att det inte finns så mycket för ungdomar att göra här. Så jag funderade på om man inte kunde göra ett större musikarrangemang för att locka ungdomar till UNF. Av en slump läste jag om Sebbe Staxx i Accent, tog kontakt och frågade om han ville komma hit. Och han tackade ja direkt, säger Admir Mirovic, som därefter hörde av sig till några lokala artister och bad dem komma och uppträda.

– Han är en bra förebild för ungdomar. Sebbe Staxx valde själv att lämna droger och kriminalitet och har börjat ett nytt liv. Han är i dag drog- och hatfri. Hat är också en drog, säger Admir Mirovic.

Allt hände väldigt snabbt, inom loppet av några veckor. UNF i Hedemora mobiliserade, tillsammans med IOGT-NTO och Junis, alla krafter för att arrangemanget skulle bli av den här fredagskvällen i augusti.

Johannes Bergqvist från UNF i Hedemora är en av cirka 11 lokala UNF:are som är på plats som värdar. Han var till en börja lite skeptisk, inte minst på grund av artisternas bakgrund.

– Hur skulle det gå? Men sedan tänkte jag att artisterna har tagit avstånd från droger och alkohol och det är jättebra att det äntligen händer något i Hedemora, säger han sakta.

Lovisa Fredriksson och Christopher af Ekenstam, också de från UNF i Hedemora, nickar instämmande.

– Ja, det är kul att bland andra Sebbe Staxx ville komma hit. Det känns stort. Men vi borde ha börjat planera detta mycket tidigare. Nu känns det som att vi inte riktigt har hunnit med att göra reklam för eventet, säger Lovisa Fredriksson.

Hon tillägger att det ändå känns bra att så pass många har hittat hit – och på köpet får lära känna UNF.

– Vi vill visa ungdomar att man kan festa och ha kul utan alkohol. Annars är det ganska vanligt att ungdomar dricker i Hedemora. Det finns ju tyvärr inte så mycket annat att göra här, säger Christopher af Ekenstam.

Han får medhåll av tre UNF:are från distriktet som också är på plats för att hjälpa till.

– Bra initiativ tycker vi. Men lite sent påtänkt kanske. Vi har bara haft några få veckor på oss att få in pengar från förbunden, marknadsföra oss och få allt i ordning. Det har varit väldigt mycket jobb på kort tid och det har kostat förbunden ganska mycket pengar. Men förhoppningsvis blir det bra, säger Francesco Wagner och berättar att arrangemanget har marknadsförts på affischer, i sociala medier och i lokalpressen.

Framåt sju droppar fler ungdomar in. Men det är inga horder som väller in direkt. Ali King och Musse avlöses av singer-songwritern Rebecka som framför några av sina egna låtar. Hon får spridda applåder för sin finstämda sång – som bryter av rejält mot rapen och hiphopen som övriga artister står för.

De sextonåriga Hedemoratjejerna Elin Persson, Tilda Viktorsson och Lina Andersson vill inte vara med på bild men berättar att det tycker att det är bra att det äntligen händer något utöver det vanliga här i stan. Vad ser de mest fram emot under kvällen?

– Kartellen helt klart, säger de unisont.

I pauserna mellan artisterna blir det mestadels häng i gäng och cirklande promenader på den soldränkta gården. Alla verkar vänta på något. Antagligen är det Sebbe Staxx och Kartellen. De är på väg visar det sig och som genom ett trollslag dyker de upp tillsammans med Admir Mirovic i täten. Under stort jubel presenterar Sebbe Staxx sig på scenen och meddelar att han behöver chilla en stund innan han drar igång.

En ny väntan tar vid innan Sebbe Staxx, ungefär när solen går ner, äntligen äntrar scenen. Kvällen blir magisk och publiken – trots att den inte är så stor – är definitivt med på noterna.

Men Gösta Johansson från IOGT-NTO, som sitter i sin gula väst vid ingången för att sälja biljetter, är inte fullt så nöjd. Han rycker lite på axlarna.

– Cirka 120 betalande besökare är inte vad vi hade hoppats på. Vi är sjuttio som jobbar här så vi är nästan lika många som besökarna. Vi hade behövt betydligt fler för att vi skulle ha gått jämnt upp. Men visst är vi glada för att de som är här kom. Det är ändå viktigt att visa att vi finns och att man kan ha ett sådant här arrangemang utan en massa alkohol, säger han.

Mer från Accent