Nykterhet

Fru Minimalist talar ut om vit månad

För en månad sedan intervjuade Accent Fru Minimalist - som bestämt sig för att leva hela maj månad utan alkohol. Nu undrar vi: Hur har det gått?

Hur känns det nu efter din vita månad utan alkohol?

– Det känns bra och en månad gick väldigt snabbt. Träningsmässigt har jag inte märkt någon större skillnad, men heller ingen försämring. Det har dock varit skönt att inte känna sig seg dagen efter som ett par glas alkohol kan få mig att göra. Den ekonomiska aspekten har varit positiv eftersom jag inte behövt lägga pengar på alkohol, alkoholfria drycker är ju vanligtvis billigare. Dock är det marginellt och inget jag märkt av i plånboken eller på månadens kontoutdrag.

– Jag undrade innan utmaningen om jag skulle sakna att dricka alkohol. Spontant skulle jag svara nej på den frågan. Jag har inte känt något större sug när andra druckit alkohol i min omgivning. Dock skulle jag känt mig lite tråkig och udda om jag aldrig drack alkohol vid middagar med vänner och liknande tillställningar. Och eftersom jag tycker de flesta viner är goda så ser jag ingen större anledning till att helt låta bli vin. Jag dricker dessutom inte läsk så de alkoholfria alternativen blir ofta väldigt få.

Har du ”firat” avslutet genom att ta ett glas?

– Nej, faktiskt inte, jag får kanske tillfälle att göra det kommande helg. Med andra ord kände jag inte av något stort uppdämt alkoholbehov som behövde fyllas omedelbart.

Vad har varit svårast?

– Svårast har varit innan en after work eller liknande tillställning där jag i förväg vetat att det kommer erbjudas alkohol. Jag har då funderat och velat kring om jag ska säga som det är eller om jag ska ”smyga” med mitt val av alkoholfri dryck.

Har du blivit ifrågasatt?

– Nej, det är ingen som direkt har kommenterat, gett gliringar eller ifrågasatt mitt val. Snarare bara frågat varför och sedan accepterat mitt svar med en vit månad så här innan sommarens alla rosékvällar. Kanske har det gjorts tysta antaganden och kommentarer bakom min rygg kring eventuell graviditet, men det är inget jag märkt av.

Hur har du blivit bemött rent allmänt?

– Jag har blivit bra bemött, men så har de tillfällen då alkohol bjudits varit i goda vänners lag och inte med exempelvis främlingar eller ytligt bekanta.

Vad har varit den största utmaningen med att inte dricka alkohol?

– Att ha i åtanke att välja alkoholfritt när jag annars av ren vana skulle tagit ett glas vin, både i sociala sammanhang men också hemmavid eftersom Herr Minimalist druckit alkohol till middag vissa kvällar.

Har du fått försvara din vita månad?

– På en after work med en tjejkompis där det bara var vi två och jag valde vatten i brist på andra alkoholfria alternativ och hon tog ett glas vin. Då försökte hon först truga mig att ta ett glas vin, men när jag sedan berättade att jag hade en vit månad accepterade hon mitt val. Min tolkning är att hon ville öka känslan av samhörighet därför propsade på att vi skulle välja dryck av samma sort.

Har ditt val gett upphov till vidare diskussioner med vänner om alkohol och alkoholnormen?

– Det har nog mer sett det som mitt personliga nyck och som ett resultat av att ha haft min 30-årsfest i slutet av april. Det är ju inte helt ovanligt att man tar en vit månad någon gång under året för att känna sig lite mer hälsosam och kanske kunna unna sig några fler glas vin sedan under sommarmånaderna.

Tror du att andra kan ha inspirerats av dig?

– Jag tror det har varit för få tillfällen för att folk ska ha sett det på det viset. Dock om jag framöver kommer att välja alkoholfritt alternativ vid ett par tillfällen kan jag tänka mig att frågan om alkoholnormen kan komma upp. Vissa kan få inspiration när de ser vilka goda alkoholfria alternativ som finns. När man kommit upp i 30-årsåldern är det ju sällan ruset i alkohol man är ute efter längre utan snarare smaken, och finns det då lika goda alkoholfria alternativ som gör att man slipper känna sig seg dagen efter så tror jag fler kan inspireras att dricka det.

Känns det skönt att kunna ta ett glas vin igen?

– Jag hade faktiskt kunnat avstå alkohol ett tag till. Framför allt eftersom jag upptäckt ett par goda alkoholfria alternativ på Systembolaget som är minst lika goda som ett glas vin. Dock skulle jag känna mig krånglig och lite tråkig vid middagar hos vänner där det bjuds på alkohol och alla andra dricker detta. Men jag skulle helt klart kunna dra ner på min alkoholkonsumtion utan att känna att jag drar ner på njutningen av en god middag, en trevlig kväll eller livskvaliteten i stort.

Mer från Accent