IOGT-NTO

Fortsatt medlemstapp i IOGT-NTO

Botten är nådd, sades det i början av året. Men IOGT-NTO fortsätter att backa i medlemsantal. ”Tråkigt”, säger förbundsordförande Johnny Mostacero.

2018 var året då allt skulle vända för IOGT-NTO. Efter att organisationen tappat mer än 1 500 medlemmar jämfört med året innan så sa förbundsordförande Johnny Mostacero att botten var nådd.

Men medlemssiffrorna ett halvår in i 2018 ser inte ut att bjuda på några goda nyheter. Den sista juni hade IOGT-NTO tappat fler än 2 000 medlemmar.

– Det är tråkigt. Vi vill vara en stark folkrörelse, och är man en stark folkrörelse ska man ha många medlemmar, säger förbundsordförande Johnny Mostacero.

Det stora medlemstappet beror inte på att 2 000 personer aktivt gått ur IOGT-NTO, utan på att de inte betalat sin medlemsavgift och därför tagits bort som medlemmar.

Siffrorna för året hittills ligger i linje med de senaste årens utveckling. Trenden har sett liknande ut för de andra förbunden i rörelsen, men UNF och Junis verkar vid halvårsskiftet gå mot ett ökat medlemsantal.

– Jag trodde på riktigt i början av året att botten var nådd. Alla var överens om att ”nu måste vi verkligen ta ett krafttag och stoppa det här medlemstappet”. Men det visar sig att botten nog fortfarande inte är nådd och att vi kommer att tappa ytterligare. Det som ändå gör mig trygg är att vi har en del processer på gång för att komma till rätta med det. Inte minst Expedition 50, som riggar för medlemsengagemang, säger Johnny Mostacero.

Den stora omorganisation som pågår inom IOGT-NTO just nu, Expedition 50, har tagit en del kraft, tror Johnny Mostacero.

Johnny Mostacero. Foto: Nathalie C. Andersson

– När vi riggar för framtiden med Expedition 50 så är vi i en stor utvecklingsprocess där vi måste göra det vanliga arbetet vi gör, samtidigt som vi ska göra det nya. Det tar kraft förstås, och då räcker inte energin till allt. Och då kanske det brister med medlemsvärvningen, för att man har så mycket annat att göra, säger Johnny Mostacero.

I början av september hade IOGT-NTO värvat 1 350 medlemmar. Ett vanligt år värvas 3 000–4 000 medlemmar.

– Vi är inte riktigt i nivå med där vi borde vara. Vi kan fortfarande nå målen, det är några månader kvar av året, men vi vet ungefär hur mycket vi orkar med att rekrytera. Nu får vi lägga fokus på utveckling, och fortsätta att värva och välkomna medlemmar in i vår organisation. Sedan får vi ta nya tag inför 2019.

Hur kommer det sig att medlemsantalet ser ut som det gör?
– Det är svårt att säga. Men det man har fått som svar när man frågar medlemmar som väljer att gå ur IOGT-NTO är att de inte har hittat sin plats i organisationen. De kan säga: ”Det är ingen som hört av sig förrän nu, när jag gått ur”. Och det är lite tråkigt om det är det första samtalet man får. Det är ett av svaren. Sedan kan det finnas många andra anledningar också, säger Johnny Mostacero.

Förbundsstyrelsen har tillsatt en utvecklingsgrupp för värvning, som ska titta på hur värvning bör ske i framtiden, samt vilka målgrupper IOGT-NTO borde rikta in sig mot.

Mer från Accent