Fotboll

Före detta landslagsspelare tränar IOGT-NTO Banadir

I Katrineholm tränar varje torsdag ett tjugotal barn i olika åldrar fotboll med före detta landslagsspelaren i Somalia, Hussein Macow.
Hussein Macow. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren.
Hussein Macow. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren.

Det råder ingen tvekan om att barnen – både tjejer och killar – är taggade när de med sin tränare Hussein Macow i täten anländer till fotbollsplanen i anslutning till Nyhemsskolan i Katrineholm.

Här får de förstklassig fotbollsträning av ett riktigt proffs. Hussein Macow har spelat i landslaget i Somalia och har även spelat internationellt. Och förutom att han är en fotbollslegend har han också pondus.

Först blir det lite lek, sedan mera allvar. Hussein Macow kräver struktur och disciplin av sina små spelare – och barnen lyssnar och lär. Det har visat sig ge resultat. Under de fem år som han har tränat barn har flera lag bildats och nått framgångar – och de har fått åka på cuper och möta andra lag.

Banadir tränar både tjejer och killar, vilket är ovanligt i Somalia, där de flesta i laget har sina rötter. Abdullah tycker inte att det är något särskilt med att tjejer och killar spelar fotboll ihop. Han rycker på axlarna.

– Vadå? Jag tänker inte ens på att de är tjejer. Jag ser bara människor, säger han och försvinner efter bollen.

Ett längre reportage om fotbollslaget Banadir publiceras i ett kommande nummer av Accent.

Mer från Accent