Nykterhet

Folknykterhetens dag: ”Idrotten borde bryta banden med alkoholindustrin”

Kjell-Ove Oscarsson håller tal

Under torsdagen firades Folknykterhetens dag för 87:e gången i ordningen. I Stockholm samlades ett par hundra deltagare vid ordenshuset Brofästet på Skansen för lek, gammaldags ritualmöte, musik och tal. I fokus stod behovet av alkoholfria mötesplatser.

IOGT-NTO:s tema för denna årets nyktraste vecka är ”stor och liten”. Orden anspelar på behovet av nyktra mötesplatser för alla – något som aktualiserats med de senaste veckornas oroligheter som utspelats på landets fotbollsarenor. Detta var också något som Kjell-Ove Oscarsson, vice förbundsordförande i IOGT-NTO, tog upp i sitt tal på Skansen:

– Nu talas det om att man ska införa huliganregister. Men faktum är ju att man skulle få bort mycket av det här bråket om man fick bort alkoholen från arenorna. Många väljer idag att stanna hemma på grund av allt som händer på arenorna, idrotten skulle må bra av att göra sig fri från banden till alkoholindustrin.

Oscarsson pekade också på några positiva tecken i tiden. En undersökning som IOGT-NTO står bakom visar exempelvis att 80 procent av svenskarna inte vill ha alkoholreklam. Och fler unga människor väljer att inte dricka något alls:

– Många av er som sitter här har ju varit med ett tag. Då vet ni att på 1970-talet var det 10 procent av alla 15-åringar som i undersökningarna svarade att de inte drack något alls. I dag är det 40 procent som ger samma svar. Det är en fantastisk utveckling som ger hopp.

Förutom tal av Kjell-Ove Oscarsson och vice distriktsordförande Camilla Berner fick publiken underhållning av UNF:aren och musikern Josef Söreke som framförde egna låtar – alla vi som minns en långhårig Lars Winnerbäck från 1990-talets mitt kände igen oss i stilen.

Inne i själva ordenshuset hölls gammaldags ritualmöte ett par gånger under dagen. Under 30 minuter fick deltagarna flytta sig tillbaka till en IOGT-loge under 1920-talet, och se hur det gick till när nya medlemmar togs in. Komplett med regalier, högtidliga sånger och kloka ord från logerådgivaren.

Folknykterhetens dag har firats sedan 1925, men kallades från början för Nykterhetsfolkets dag. Sedan 2003 har dagen utvidgats till att omfatta Folknykterhetens vecka.

Pierre Andersson

Mer från Accent