Folknykterhetens vecka 2022

Folkhälsan i centrum inför valet

Kampanjen Håller du med? är temat för Folknykterhetens vecka. I Umeå ligger fokus på barnen.

– Vi vill främst lyfta fram barnen och deras rätt till en uppväxt fri från missbruk, säger Lotta Ekholm, verksamhetsamordnare för IOGT-NTO Norr-Mitt.

Under folknykterhetens vecka, som inleds på måndag, genomför IOGT-NTO en rad olika aktiviteter och festligheter runt om i landet. Veckan blir också ett startskott för att opinionsbilda under inför valet och kommer att fortsätta in i höstens valrörelse.

I Umeå, som också firar 400 år i år, har IOGT-NTO bokat den nybyggda glaskuren Studion på torget. En utställning som görs i samarbete med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, kommer att visas där under veckan. 

”Jag tror att man ofta förbiser barnen och kanske inte tänker på att de har så mycket tankar och reflektioner.”

Lotta Ekholm

Utställningen kommer att bestå av ett bildspel och affischer som föreställer tre tjejer i olika åldrar som förklarar sin syn på vuxna och nykterhet.

– Jag tror att man ofta förbiser barnen och kanske inte tänker på att de har så mycket tankar och reflektioner. Om de till exempel följer med på en midsommarfest så vill jag att man som vuxen tänker på hur barnen egentligen känner och tänker, säger Lotta Ekholm.

I kampanjen Håller du med? ställs frågor som tydliggör att barn har rätt till en uppväxt fri från missbruk, att den som har ett beroende ska få hjälp, och att unga ska ha rätt att slippa ”alkoholtjat” från alkoholföretag. 

– Det är viktigt för oss att inte komma med pekpinnar, utan att istället lyfta fram det som barn ser som positivt med nyktra vuxna. Det är intressant att höra deras perspektiv och att de tycker att olika saker är viktiga i olika åldrar.

”Folknykterhetens vecka ska inte bara hälsa våren välkommen utan även en aktiv alkoholpolitisk debatt.”

Carina Granberg

Under tisdagen går det årliga Blodomloppet av stapeln och IOGT-NTO kommer att finnas på plats i ett tält utmed loppet. Carina Granberg, ordförande för IOGT-NTO Umeå, är en av de medlemmar som kommer att vara på plats. Hon hoppas att föreningens budskap kommer att nå ut både via utställningen och under närvaron på Blodomloppet.  

– Folknykterhetens vecka ska inte bara hälsa våren välkommen, utan även en aktiv alkoholpolitisk debatt. Det är valår i år, och vi behöver vara tydliga och outtröttligt påpeka det riskfyllda med att fatta politiska beslut som leder till ökad alkoholkonsumtion, färre alkoholfria miljöer, gårdsförsäljning, legalisering av narkotiska preparat och så vidare, säger hon.

Kampanjen uppmanar också till reflektion kring hur olika partier står i frågor om alkoholpolitiken. Direkta frågor kommer att ställas till partierna, som kommer att avkrävas redovisning om hur de har tänkt arbeta för att säkerställa att barn får en uppväxt fri från missbruk.

Lotta Ekholm ser fram emot en trevlig vecka med många viktiga samtal.

– Kan vi rädda ett barn så har vi kommit långt. Så länge det är ett steg närmare folkhälsa och ett bra mående så har vi lyckats.

Mer från Accent