Alkoholnormen

”Folk dricker mindre när vi är med”

När paren och vännerna Farida Al-Abani och Viktor Watts, och Naima Clevenhag och Alexander Hofgren sammanstrålar en kväll för att gå ut och dansa är det alkoholfritt som gäller. Farida och Viktor är nykterister, medan Naima och Alexander dricker alkohol. Men inte när de umgås alla fyra.

När Farida Al-Abani var tonåring fanns det ingen förväntan på att hon skulle dricka alkohol. Men när hon senare började plugga på universitetet ändrades situationen. Många drack och det var ett evigt festande.

– Jag blev sällan ifrågasatt för att jag inte drack. De flesta antog att det var av religiösa skäl. Trots att jag inte drack valde jag ändå att delta i festandet, eftersom det var så viktigt för mig att passa in. Nu i efterhand fattar jag inte att jag orkade. Min nykterhet hade ingen större effekt på omgivningen när det var stora fester. Alla drack ändå. Men i mindre grupper kunde jag märka att folk drack lite mindre, säger Farida Al-Abani.

Hon berättar med ett leende att vissa nog tycker att det är ganska skönt när hon och pojkvännen Viktor Watts avstår från att gå på en fest där de vet att det blir mycket alkohol.

– När vi är med så känner de andra en undermedveten press att dricka mindre. Som nyktra blir vi vittnen till deras beteende när de dricker, och det gillar de förstås inte. Det blir varken roligt för dem eller för oss på sådana fester. Därför går vi inte dit.

Viktor Watts nickar instämmande.

– Ja, folk blir ofta lite ”biktiga” när jag är med. De pratar om alkohol och bekänner hur dumt det är att dricka och att de kanske ”borde” bli nykterister. De är måna om att verka duktiga och kloka. Men så dricker de ändå i skymundan när de tror att jag inte märker det. Det känns rätt larvigt, konstaterar han.

Rent allmänt tror han ändå att han med alkoholfritt i glaset faktiskt får folk att tänka till kring sitt eget drickande, vilket han tycker är positivt. Hans nykterhet väcker helt klart känslor och reaktioner. Och nykterheten har inte bara effekt på det närmaste kompisgänget, utan också på hans familj. De dricker nästan inte alls numera.

Alexander Hofgren – som dricker alkohol i festliga sammanhang – upplever att han dricker mindre, eller inte alls, när han umgås med folk som avstår alkohol. Och tvärtom.

– När jag är med folk som dricker, så dricker jag också, även om jag inte tycker om att bli full, säger han.

Han tillägger att det även händer att han medvetet avstår från alkohol om han är med någon som dricker alldeles för mycket.

– Genom att inte dricka alls visar jag att man faktiskt kan umgås och ha trevligt utan alkohol. Det blir en markering. För mig personligen är det helt okontroversiellt att inte dricka. Om jag går ut med nykterister dricker jag inte och har lika kul ändå. Men jag kan också ta ett glas vid rätt tillfälle, säger han.

Hans fästmö Naima Clevenhag dricker väldigt sällan och understryker att hon inte gillar att sitta och smutta på ett glas vin. Hon säger att hon inte tycker om smaken av alkohol. Däremot kan hon gilla att bli full och vid ett fåtal tillfällen kan hon då gå ”all-in” för att bli det.

– Det säger sig självt att jag inte dricker när jag är tillsammans med nykterister. Det är helt oproblematiskt, säger hon.

Snart ska hon och Alexander gifta sig, en fest som kommer att vara i en hel vecka. Först pratade de om att ha en alkoholfri fest. Båda är vegetarianer, så att maten blir vegetarisk är naturligt. Steget till att bara ha alkoholfria drycker kändes inte så stort. Men så började Alexander att fundera på om det verkligen var en så bra idé.

– Jag tror tyvärr att flera av mina vänner inte skulle komma om de visste att det inte fanns någon alkohol alls. Jag resonerar som så att det är bättre att de kommer, och väl på plats presenteras för goda alkoholfria alternativ, än att de inte kommer alls, säger han.

Han får mothugg av Farida Al-Abani:

– Vad tänker du om att du har vänner som inte skulle komma till ditt bröllop bara för att det inte finns alkohol?

Alexander Hofgren rycker lite på axlarna. Han menar att alkoholnormen är stark och en vecka med bara alkoholfritt i ett så festligt sammanhang kan bli för mycket för vissa.

Nu har paret landat i en slags kompromiss; den som vill ha alkohol får köpa det i baren på onsdagen och lördagen. Övriga dagar är det alkoholfritt som gäller.

– Det är jobbigt att behöva ta ställning och det här visar ju att frågan är laddad. Vi hoppas ändå att våra gäster ska dricka ansvarsfullt och att huvudfokus ska ligga på att ha kul, inte på att dricka, säger Alexander Hofgren.

Läs mer:

Ju fler nykterister desto mindre dricker andra

Mer från Accent