Nykterhet

Fira midsommar i Lilla Lövhälla

I 40 – 45 år har IOGT-NTO-föreningen Majblomman arrangerat midsommarfirande i fritidsområdet Lilla Lövhälla. Cirka 2 500 personer brukar delta i firandet.

− De som firade midsommar här från början kommer nu med sina barn och barnbarn, säger Håkan Karlsson, ordförande i föreningens fritidskommitté och ansvarig för midsommarfirandet.

Det blir traditionsenligt firande. Klockan 14.00 öppnar lotteribodarna och chokladhjul. Det serveras kaffe, korv och glass.

− Kaffebrödet har alltid varit hembakt, men en nyhet för i år är att vi ska servera nygräddade våfflor, säger Håkan Karlsson.

Omkring 70 funktionärer krävs för att klara kalaset.

− Det är nervöst varje år, men till slut brukar vi få ihop tillräckligt många, säger Håkan Karlsson. Det är föreningens medlemmar, vänner och bekanta, folk från UNF-distriktet och från andra IOGT-NTO-föreningar i Norrköping.

Redan 1947 köpte IOGT-NTO området Lilla Lövhälla, med skog, ängar, en liten sjö och en bergknalle. Framtidstro och en tanke på att området skulle kunna användas till något bra drev dem som grundade området.

− Från början tältade föreningens medlemmar här. Så småningom byggdes en gammal lada om till vandrarhem. Den finns kvar och fungerar som gemensamhetsanläggning. De som bor här tältar inte längre utan har egna sommarstugor, säger Håkan Karlsson.

Eva Ekeroth

Mer från Accent