Nykterhet

Fira bästa nyårsfesten – Skåla alkoholfritt!

På Accents nyårsfest var de alkoholfria dryckerna i fokus. Våra sju dryckes­provare testade sig igenom fördrinkar, vitt, rött, öl och bubbel av alla de sorter till den läckra menyn som bestod av musslor, lammstek och inkokta päron med kolasås.

Ta del av tipsen, recepten och panelens betyg – och fixa själv årets bästa fest!

Text: Maria Zaitzewsky Rundgren
Foto: Pierre Andersson
Recept: Andreas Ericsson

Panelen testade 14 alkoholfria drycker. Sämst var vinerna från Systembolaget, både de röda och de vita. Knappt godkänt. En oväntad raket var Blåbär 100% som nästan alla gillade. Ölen var överlag bra tyckte panelen, liksom den franska cidern.

FÖRDRINK

Sanbittér 0 %
Systembolaget/matvarubutiker
Betyg: 3
Linda: Söt först och sedan jättebitter. Men flaskorna är söta och roliga!
Nina: Den här var lite rolig. Man vänjer sig vid smaken. Extra plus till söt flaska.
Johan: Fadd och artificiell. Som koncentrerad körsbärsdricka.

Johans hemgjorda fördrink med ingefära 0 %
Hemgjord
Betyg: 3,5
Linda: Funkar bra i stället för snaps! Bränner i halsen som sprit.
Johan: Fräsch och renande känsla.
Sannah: Bra som ett substitut till nubbe. Vilket bett!

VIN
Fre vitt 0,5 %
Systembolaget
Betyg: 1
Maria: Fadd, usch! Inte fräsch.
Johan: Dessertsöt.
Nina: Det finns värre. Men detta är inte bra.

Natureo Torres vitt 0,5 %
Systembolaget
Betyg: 2
Nina: Smakar skurmedel, lite som Ajax
Johan: Neutral, sticker inte ut. Flyktig.
Andreas: Ganska gott, smakar druva.

Loxton Cabernet Sauvignon rött 0,5 %
Systembolaget
Betyg: 1,5
Linda: Smakar som stark svart vinbärssaft, passar inte alls med mat.
Sannah: God smak, men funkar inte som vin till maten. På tok för söt!
Andreas: Så otäck var den inte.

St Régis rött 0,5 %
Systembolaget
Betyg: 2
Johan: Bättre, lite strävare än Loxton.
Andreas: Blaskigt och smaklöst.


Saxhyttegubbens Blåbär
100 % (KRAV) 0 %
Saxhyttan, utvalda butiker
Betyg: 4
Andreas: Bäst hittills, oväntat gott. Passar garanterat bra till en köttbit.
Johan: Ren smak, smakar verkligen blåbär utan att vara söt. Extra plus för vacker färg!

ÖL

Nanny State 0,5 %
Systembolaget
Betyg: 3
Sannah: Lovar mer är den ger. Men bra beska.
Andreas: Söt, besk och fruktig. Den här gillar jag!
Nina: Den fina etiketten är ett plus. Helt okej.

Weihenstephaner 0 %
Systembolaget
Betyg: 3
Maria: Huh! Smakar tjära.
Sannah: Den bästa ölen hittills. Liknar inget annat, utan har en helt egen karaktär.
Leif: Helt okej. Men lite för säregen.

Störtebeker 0,5 %
KRAV Systembolaget
Betyg: 3,5
Sannah: Smakar blött hö! Men fungerar bra till mat.
Nina: Den här går verkligen att dricka!
Leif: Bra beska. God.

Jever 0,5 %
Systembolaget
Betyg: 3,5
Andreas: Luktar bärs. Men tycker det är helt odrickbart.
Linda: Lyckat! Det här smakar betydligt bättre än lättöl.
Nina: Godaste öl jag har druckit! Passar jättebra till fisk och skaldjur.

BUBBEL

Ecusson Grand Cidre 2 %
Matvarubutiker
Betyg: 4
Leif: Torr, fruktig och god!
Sannah: Bra till mat, men lite för söt.
Andreas: Jättegod! Vuxen smak som passar till mat.

Carl Jung Schloss Boosenburg 0,5 %
Systembolaget
Betyg: 2
Andreas: Helt odrickbart!
Linda: Fadd och blaskig.
Johan: Helt okej. Men ingen höjdare.

Pommac 0 %
Matvarubutiker
Betyg: 2
Maria: Pommac är vad det är. En god läsk.
Leif: Gott och funkar till mat och att skåla i.
Linda: Man tror att det ska smaka mer. Men är i själva verket ganska trist.

ACCENTS NYÅRSMENY

■ Förrätt
Sidfläsk- och ciderkokta musslor
4 personer

Musslor är rena miljöhjältarna, som renar våra vatten från övergödning. Gott är det också, och allra bäst är de vid nyår. Sidfläsket och äppelcidern ger god smak, se till att servera så att alla får buljong och fläsk också.

► 300 g rökt sidfläsk, tärnat
► ett nät blåmusslor
► 1 flaska torr äppelcider
► 1 msk äppelcidervinäger
► persilja
► smör

Syna musslorna, ta bort skägg och koraller. Kyl dem i en bunke kallt vatten och släng de som är krossade eller öppna. Behåll bara de som är stängda.

Ta en stor gryta, bryn smöret och stek fläsket ganska hårt. Häll i äppelcidern och äppelcidervinägern och låt koka upp. Häll i musslorna och sätt på locket. Efter 2-5 minuter har de öppnat sig och är färdiga. Servera med lite persilja.

■ Varmrätt
Lammstek med krossad potatis
4 personer

► 600 g lammstek
► skalen från två citroner
► färsk dill
► färsk persilja
► 1 kilo potatis, fast
► 3 dl vatten
► smör
► olivolja
► stekpåse
► salt
► ugn 225 grader

Först, späcka lammet med citronskalen. Peta in skalbitar, jag brukar skala med potatisskalare, i små fickor i steken. Bind upp med stekgarn om du vill.

Lägg upp potatisen i en långpanna, slå i vattnet och täck noga med aluminiumfolie. Det är viktigt att det är helt tätt, vik skarven i folien och kläm åt runt kanterna. Kör i ugnen tills potatisen är klar, ca 30-40 minuter.
Ta ut potatisen och låt den svalna när den är klar.

Krydda rikligt med dill och persilja och smör. Stek i ugn tills innetemperaturen är 58 grader. Ta ut den och täck med aluminiumfolie tills det är dags att servera.

Tryck till varje potatis hårt med handen på långpannan, så att de blir cirka 1,5 cm tjock och spricker rejält i kanterna. Dressa rikligt med olja och salt och kör i ugn tills de blivit bruna och krispiga i kanten. Skär upp lammet och servera med potatisen.

■ Efterrätt
Inkokta päron med karamellsås, stekt kavring och glass
4 personer

Världens godaste dessert, där dessutom allt går att laga i förväg. Servera rumstempererat, utom glassen då.

► 4 päron gärna Kaiser Alexander eller annan fast sort
► 1 dl socker
► 3 dl vatten
► 1 tsk äppelcidervinäger
► 1 ark bakplåtspapper

Skala päronen, men behåll gärna skaftet. Koka upp vattnet och sockret, lägg i päronen och täck vattenytan med bakplåtspapper. Koka försiktigt tills du kan sticka igenom en potatissticka utan problem. Låt svalna.

Karamellsås
► 2 dl socker
► 3 dl grädde
► 1 tsk citronsaft

Koka upp sockret och citronen tills det blir hasselnötsbrunt och luktar gott. Slå på grädde, lite i taget och vispa tills karamellen löst sig helt. Låt svalna

Stekt kavring
► 3 skivor kavring
► en stor klick smör
► ugn 225 grader

Riv kavringen på rivjärn till fina smulor. Häll upp i ugnssäker form och klicka i smöret. Kör i ungen tills brödet blivit torrt. Låt svalna och plocka bort eventuella stora bitar.

Häll kolasåsen i botten på djup tallrik. Lägg i glass och ett päron. Dekorera med kavringssmulorna. Tips! Sockerlagen som blir över från päronen är jättegod att koka ner och använda som sås nästa gång du äter glass.

Mer från Accent