Nykterhet

EU-kommissionen säger nej till momsundantag

EU-kommissionen backar inte från sin tidigare position och är inte beredda att göra några undantag för att svenska föreningar ska slippa att betala moms. Detta framgår av ett meddelande från kommissionen idag.

Sverige har under en tid slagits för att svenska föreningar ska slippa betala in moms på sina intäkter  även i framtiden.Det har funnits förhoppningar från svensk sida om att EU-kommissionen lyssnat på den svenska regeringen och på den uppsjö av svenska föreningar som lämnat synpunkter. Det verkar man dock inte ha gjort, i ett så kallat meddelande från EU-kommissionen säger man idag att man inte vill införa fler undantag.

– Vi är både besvikna och förvånade, säger statssekreterare Hans Lindberg på finansdepartementet till Dagens Nyheter.

Kommissionen hänvisar istället att det redan idag är möjligt att införa momsundantag för småföretagare och menar att samma regelverk kan användas för föreningar. Problemet är att ett sådant undantag skulle kosta stora pengar i form av uteblivna skatteintäkter, närmare 10 miljarder kronor årligen, enligt finansdepartementet.

Om de nya reglerna införs i Sverige blir föreningar tvingade att redovisa och betala in moms. Skyldigheten gäller dock inte för alla intäkter – medlemsavgifter är undantagna, medan intäkter för fikaförsäljning eller hyra ska beläggas med moms. Regeringens linje har hela tiden varit att detta inte ska behöva kosta föreningslivet något – den ökade administrationen som blir följden är dock svår att kompensera.

Pierre Andersson

Mer från Accent