IOGT-NTO-rörelsen

Engagemang i fokus

Föreläsningar och aktiviteter i alla ära, att träffa andra är ändå det bästa med Socialt forum.

Det tycker i alla fall de deltagare Accent talar med. Trots att mörka moln och ett lätt duggregn hänger över sörmländska Hjälmaregården är det idel glada miner när dag två av Socialt forum inleds med speed-dejting med förbundsstyrelsen. 

Deltagarna sitter i grupper som får besök av styrelsens ledamöter, sex minuter i taget. Vanja Lindstedt slår sig ned i en av grupperna. Där sitter kamratstödjare från olika delar av landet: Jan Wiksén, Söderhamn, Leo Räisänen, Söderhamn och Camilla Albrektsson, Linköping, och Camilla Gunnarsson och Patrik ”Putte” Lindström från Norrköping. De enas om att unga måste släppas in mer och att föreningarna borde vara mer öppna för nya verksamheter.

–  Det finns en rädsla för förändringar, säger Jan Wiksén.

”Jag tror att det ofta finns en rädsla från äldre medlemmar när det kommer ett gäng missbrukare och vill starta verksamhet i deras lokaler.”

Camilla Albrektsson

– Men i Linköping fungerar det. Den föreningen är väldigt öppen. Jag tror att det ofta finns en rädsla från äldre medlemmar när det kommer ett gäng missbrukare och vill starta verksamhet i deras lokaler. ”Det vet man väl hur sådana är”, säger Camilla Albrektsson.

”Lösningen för att få ner dödstalen är inte att legalisera cannabis.”

Peter Moilanen

Efter kaffet blir det föreläsningar. En stor grupp har valt att lyssna på Peter Moilanen som pratar narkotikapolitik. 

– Lösningen för att få ner dödstalen är inte att legalisera cannabis. Det är ju inte cannabis man dör av, säger han.

Peter Moilanen vill inte se någon avkriminalisering, utan ett förebyggande arbete ”värt namnet”, en vårdkedja som hänger ihop och åtgärder som motverkar de negativa effekter som finns av kriminaliseringen.

”Vi jobbar mycket med hållbarhet: social hållbarhet, klimatarbete och havsmiljö.”

Carl Wennerstrand

Vid lunch regnar det på tvärs. På Hjälmaren går vita gäss och ett gäng från Linköping funderar över om eftermiddagens kanottur måste ställas in. Men först är det dags för ytterligare ett föreläsningspass. Ett hålls av Carl Wennerstrand och handlar om att driva ett socialt företag. Han är föreståndare för Kuggaviksgården, kursgård och vandrarhem i Åsa i Halland. 

– Vi jobbar mycket med hållbarhet: social hållbarhet, klimatarbete och havsmiljö. Vi har en egen strand som vi städar varje dag, och vi mobiliserar grannar att städa även andras stränder. 

Carl Wennerstrand hoppas att många vill komma till Kuggavik på semester.

– Vi har åttio bäddar och plats för husvagnar och tält, säger han.

Foto: Marc Femenia

Långsamt börjar himlen spricka upp och vid eftermiddagskaffet tittar solen fram. Några kanotister syns inte till, men vid minigolfbanan är det kö. Såväl vuxna som barn går in för spelet med
liv och lust. 

Sten Rollander, Jan Wiksén och Leo Räisänen väljer frisbee-golf. 

– Jag har testat tidigare, men det var länge sedan, säger Leo Räisänen.

Frisbeen ska kastas i numrerade metallkorgar utspridda i en vitsippsbacke. Det är långt mellan korgarna och ett och annat träd står i vägen. Första kasten går inget vidare, men vid tredje korgen börjar de få in snitsen och de tre vännerna kastar sig vidare.

Foto: Marc Femenia

Alla vill inte ägna sig åt utomhusaktiviteter. I ett rum sitter ett gäng och pysslar och lär sig sticka. Vid ett bord sitter Shila Osman med döttrarna Laura och Lilian.

– Jag gör ett morsdagskort till min mamma. Jag får så mycket av mina barn när det är mors dag så jag vill göra ett till min mamma också, säger Shila Osman.

Även döttrarna gör morsdagskort visar det sig.

– Nu ska jag göra ett kuvert, säger Laura.

Slöjdläraren Cariina Sundström visar hur man lägger upp maskor till en stickning. Shaimaa El Nabris har fått upp maskor och stickat några rader.

– Det är inte första gången, men nästan. Jag har stickat på slöjden tidigare, säger hon.

Detsamma gäller hennes lillasyster Shams.

– Det ska inte bli något särskilt, vi testar lite bara, men sedan skulle jag vilja sticka ett sådant där säger hon och pekar på ett grönt stickat löv som pryder en bok med stickbeskrivningar.

Foto: Marc Femenia

Stefany Andersson är på Socialt forum med man och barn. Hon är mycket nöjd.

– Jag ville åka hit för att jag utbildar mig till alkohol- och drogterapeut. Bäst är att alla är nyktra så att man kan ha med sig hela familjen. Det är tryggt. Man kan vara sig själv och slipper alla ”måsten”, säger hon.

Vad har dagarna här givit dig?

– Tidigare kände jag bara till verksamheten i Borås, men nu har jag fått kunskap om hur det ser ut runt om i landet.

Foto: Marc Femenia

Mer från Accent