Nykterhet

Enar planerar import av alkoholfria viner

Enar Warfvinge från det nystartade företaget Enars Alkoholfria bestämde sig för att börja importera alkoholfria viner när han blev nykterist. Han tröttnade på att aldrig hitta goda alkoholfria alternativ när han var på krogen. Om Systembolaget nappar kan vi snart få se ett stort urval av nya, goda alkoholfria viner i Sverige.

När stockholmsentreprenören Enar Warfvinge i november 2012 bestämde sig för att bli nykterist för ett år upptäckte han att det inte fanns några bra alkoholfria alternativ på krogarna. Något enstaka alkoholfritt vin – i bästa fall – och kanske alkoholfri öl

-Jag tröttnade på det slentrianmässiga drickandet och att det alltid måste finnas alkohol med när man träffas och umgås med vänner, så jag tänkte att jag skulle prova att avstå helt från alkohol. Men jag vill ju inte dricka läsk eller mjölk utan vill ha en god dryck till en god måltid och det gick knappt att få, säger Enar Warfvinge, som bestämde sig för att ta saken i egna händer.

Han började undersöka möjligheten att importera nya alkoholfria viner till Sverige. Han hittade en webbutik i England och beställde hem deras sortiment; viner från en tysk leverantör. Och han blev glatt överraskad över bredden och hur bra de faktiskt var.

-Systembolagets utbud är rätt trist, tycker Enar Warfvinge.

Han menar att många leverantörer har bredd, men få har riktigt goda viner. Han har nu valt att ta in femton viner från Weinkelleri Weinkönig. Vita, mousserande, rosé och röda, samtliga avalkoholiserade viner.

-Det finns ju fler leverantörer att testa, men jag börjar med den här som jag tror mycket på. Via sociala medier har jag fått folk att komma till mina vinprovningar och med hjälp av deras omdömen hoppas jag kunna övertyga Systembolaget om att börja sälja de här vinerna, säger Enar Warfvinge och berättar att han har skickat en ansökan till Systembolaget och inom kort kommer att träffa inköparen av alkoholfria viner.

Om inte det går vägen kan han tänka sig att kontakta butiker som ICA eller Coop.

-Den här leverantören gör inga dåliga viner, så jag hoppas att vi framöver kommer att se ett nytt och bättre sortiment av alkoholfria viner Sverige. De behövs verkligen!

Enar har svårt att hitta en favorit bland de femton vinerna, men lyfter fram det röda ekologiska Cabernet Sauvignon. De mousserande tycker han över lag också är mycket goda.

Mer från Accent