Fritid och hälsa

Promenad ger pengaklirr

Elisabeth Myregrund antog utmaningen att göra en insats för sin hälsa – som samtidigt gynnar hennes IOGT-NTO-förening.

– Det här är en riktigt bra idé. Den främjar folkhälsan och genererar samtidigt pengar till den lokala IOGT-NTO-föreningen. Så att det finns pengar att få igång mer verksamhet med när pandemin minskar sitt grepp om oss, tycker Elisabeth Myregrund i Falun, en av de som nappat på kampanjen Fritid och hälsa.

Under vårvintern har flera IOGT-NTO-distrikt uppmanat sina medlemmar att delta i kampanjen. Varje månad ingår en ny utmaning, en valfri fysisk aktivitet som ska pågå minst 30 minuter.

Deltagaren ska ta en selfie alternativt bild från omgivningen som sedan skickas in till tävlingsledningen. När fem medlemmar i samma förening skickat in en bild får föreningen 500 kronor, och när tio deltagit får föreningen 1000 kronor till sin verksamhet. Deltagarna uppmanas även att publicera sina bilder under hashtagen #iogtntoirörelse.

Elisabeth Myregrund har laddat upp en härlig vinterbild från sin lunchpromenad i strålande sol och minusgrader i Facebookgruppen IOGT-NTO medlem.

Hur kom det sig att du hakade på kampanjen?

– Jag fick först ett mejl med informationen och tänkte att det lät som en jättekul idé att min motion kan ge pengar till min lokala förening. Sedan kom det upp ett inlägg i mitt Facebook-flöde om det, nästan som en påminnelse, och då bestämde jag mig för att haka på. Motionerar gör jag ju ändå, men kan det ge pengar till föreningen så är det ju toppen.

 Vilken typ av aktiviteter deltar du med?

– Jag har valt att promenera och kommer nog göra det samtliga gånger, eftersom jag begränsat min tid på gymmet på grund av smittspridningen. Promenader är både stärkande, skonsamma för kroppen, och rensar hjärnan på ett fantastiskt sätt. Dessutom får man frisk luft ­– och ofta solsken på sig. 

Känner du fler IOGT-NTO-medlemmar som deltar?

–Jag har sett en person, men i övrigt vet jag inte. Det är ju om man har ”turen” att få upp det i sitt flöde på sociala medier, annars vet man inte. Sedan kan jag ju se på resultaten från föreningarna att vi måste vara fler som deltar, men jag vet inte vilka.

– Jag lade upp min aktivitet i sociala medier  för att inspirera andra, och lite för att påminna om att det också ger pengar till föreningen.

”Jag hoppas att fler vill delta. Det är meningsfullt inte minst för en själv, men också för föreningen.”

Elisabeth Myregrund

Hittills har Elisabeth Myregrund deltagit på egen hand.

– Men samtidigt som jag gör det vet jag ju att fler deltar och bidrar till samma förening. På något sätt känner man ändå samhörighet och gemenskap i den här aktiviteten. Jag hoppas att fler vill delta. Det är meningsfullt inte minst för en själv, men också för föreningen.

– Även om man bara skickar in sin aktivitet en gång per månad så sporrar det mig att veta att jag gör det ”i en anordnad aktivitet” de andra gångerna. En stor eloge till dem som kom på detta!

Har du idéer om andra aktiviteter som vore kul?

– Man skulle kunna ha en stegräknar-aktivitet. Eller om det gick att göra som en ”virtuell” tipspromenad, att man startar en viss tid och så med jämna mellanrum plingar det till i mobilen med en fråga man ska besvara, och så promenerar man mellan plingen Då kan man räkna rätt svar OCH antal steg.

Mer från Accent