Nykterhet

Digitalt Forum länkar New York till Köping

Foto: Magnus Ericsson

Salongen håller på att fyllas framför den 28 kvadratmeter stora filmduken. Ikväll ska besökarna bland annat få se Marie Göranzon, övre bilden, i rollen som Bernarda i en direktsändning av Dramatens uppsättning av Bernardas hus.

 

I IOGT-NTO-huset Forum i Köping visas livesänd opera från Metropolitan i New York eller teater från Dramaten i Stockholm.

Text: Maria Zaitzewsky | Foto: Magnus Ericsson

 

Stämningen är förväntansfullt laddad halvtimmen före den digitala Dramatenföreställningen av Lorcapjäsen ”Bernardas hus”.  Vi befinner oss i IOGT-NTO-huset Forum i Köping, i en imponerande och uppfräschad teatersalong med plats för 280 sittande. I kväll är det första gången som Dramaten direktsänder här, på den 28 kvadratmeter stora duken. Publiken i Stockholm och publiken i Köping kommer samtidigt se Marie Göranzon i rollen som Bernarda. Tanken svindlar, men än häftigare var det helgen innan när Metropolitanoperan i New York digitalsände ”Faust” direkt via satellit. 

– Det var fascinerande att inse att när publiken i New York applåderade, så applåderade också vår publik här. Samtidigt. Föreställningen var en matiné, som sändes här klockan sju svensk tid, säger Göran Magnusson, projektledare för Digitalt Forum i Köping. Han berättar att operan gjorde succé med 221 personer i publiken, trots att ”Faust” inte anses särskilt lättillgänglig. 

Det är inte bara IOGT-NTO i Köping som gör succé genom den digitala satsningen. Dramaten – och Metropolitan – har förstås också de mycket att vinna på att publiken strömmar till.

– Det ingår i Dramatens uppdrag att nå ut till en större publik i hela landet, säger Ulrika Nilsdotter Geiger, pressansvarig på Dramaten Vi är ju en nationalscen. Genom Digitalt Forum och samarbetet med Folkets Hus och Parker ger vi människor i glesbygden möjlighet att följa en livesändning av pjäser som ”Dödsdansen” och ”Bernardas Hus”. Hon tillägger att man har mött mycket positiva reaktioner och dessutom ser fram emot ett samarbete med Sveriges Television som planerar att tevesända ”Bernardas Hus”. 

– Då når vi ännu flera. Förutom digitalsatsningen kommer Dramaten också att under året turnera med Riksteatern. Det blir ytterligare ett sätt att nå ut till en mycket större publik, konstaterar hon.

Till Forum i Köping kommer folk farande från hela trakten. Där har man redan planerat in en rad föreställningar under våren.

– Fyra, fem föreställningar räknar vi med att folk orkar med. Då blir det kända operor som ”La Traviata” och ”Madame Butterfly”. Vi har funderat på baletten ”Svansjön” också, säger Göran Magnusson.

Kontakterna med Dramaten och Metropolitan har vidarebefordrats via Folkets Hus, som på många platser redan kör digitala sändningar. Men för IOGT-NTO är det här något helt nytt. Man hoppas kunna locka folk även från Örebro, Västerås och andra större orter i närheten, som inte själva kan erbjuda föreställningar digitalt – eller ta emot en stor publik. Exempelvis tar Västerås Länsteater bara 78 personer.

– Vi strävar efter att bli en stark och viktig kulturfaktor i den här delen av landet,  säger Göran Magnusson och berättar att man aktivt har valt att göra de investeringar som krävs i form av ett optimalt surroundsystem, en stor duk, mottagare för de digitala signalerna som kommer via satellit samt marknadsföring. Beslut togs i somras, så det har gått snabbt till handling. 

– Anledningen är att vi är de enda i kommunen som har utrymmet, möjligheten och viljan.  

Den stora och djupa scenen är den bästa i kommunen och vi hyr ofta ut till lokala teatergrupper, Riksteatern och andra som behöver utrymme för sina uppsättningar.

Göran Magnusson berätta att satsningen har kostat drygt fyrahundratusen kronor, men med allt på plats så är de löpande kostnaderna relativt låga. Projektet har sponsrats ekonomiskt av Sparbanken, IOGT-NTOs förbundsstyrelse samt genom försäljning av lokaler.  Några statliga kulturpengar har man däremot ännu inte sökt eller fått.

En del av utgifterna återvinns via biljettintäkter. 200 kronor biljetten kostade exempelvis operaföreställningen. Metropolitan krävde att få 80 kronor per såld biljett. Resten får IOGT-NTO i Köping behålla. Egen marknadsföring har knappt behövts så här långt. De lokala tidningarna har skrivit spaltmeter och med mun mot mun- metoden kommer man långt. 

Biovisningar kommer man däremot inte att satsa på. Orsaken är en liten biograf som ligger mitt över gatan.

– Vi vill inte konkurrera ut dem, säger Göran Magnusson.

Det börjar dra ihop sig inför ”Bernardas hus”. Foajén fylls med folk. Karin Strand är här med hela familjen och ser fram emot föreställningen. Det gör också Hjördis och Sven-Olof Larsson från Solmyra.

– Det är långt att åka till Stockholm och man har kanske varken tid eller råd. Därför känns det roligt att teatern kommer hit till oss som bor i skogen, säger Karin.

Både operaföreställningen och även dokumentären om artisten och Köpings-sonen Lars Winnerbäck som visades dagen innan har fått mycket positiva reaktioner från publiken. Så framtiden är ljus för fortsatta digitala sändningar. 

Och planerna är många:

– Bland annat vill vi få hit Junis och UNF. Kanske kan man också ha intressanta föreläsningar via satellit och köra så kallade LAN, långsittningar, för dataspelssugna ungdomar. Kanske skulle man kunna ta in lokala ungdomsband som spelar då. Våra lokaler skulle kunna bli en utmärkt mötesplats för människor som vill umgås och göra roliga saker utan alkohol. Varför inte sportsändningar också med en lugnare stämning än ute på barerna? funderar Göran Magnusson.

”Bernardas hus” närmar sig slutet. Stämningen inne i salongen är tät. Pjäsen är stark och välspelad. De knappa två timmarna flyger iväg. Efteråt skvallrar sorlet om en nöjd och imponerad publik.

Göran står vid utgången och tar farväl, samtidigt som han stoppar informationsblad om kommande föreställningar och om IOGT-NTOs digitala forum i händerna på besökarna. Han har ett vänligt ord till alla. Kvällen är över för denna gång.

 Maria Zaitzewsky

 

 

Göran Magnusson, projektledare för Digitalt Forum i Köping, strävar efter att göra Forum Köping till en stark kulturfaktor i regionen.
Göran Magnusson, projektledare för Digitalt Forum i Köping, strävar efter att göra Forum Köping till en stark kulturfaktor i regionen.
Publikintresset har så här långt varit stort för digitala sändningar. Någon marknadsföring har knappt gjorts, folk kommer ändå.
Publikintresset har så här långt varit stort för digitala sändningar. Någon marknadsföring har knappt gjorts, folk kommer ändå.

 

Hjördis och Sven-Olof Larsson från Solmyra ser fram emot föreställningen.
Hjördis och Sven-Olof Larsson från Solmyra ser fram emot föreställningen.

 

 

 


Mer från Accent