Årets studentinnovatör

Design av alkoholfri öl bryter normer 

Sofie Zätterqvist har utsetts till Årets studentinnovatör för de alkoholfria ölsorterna Male Gaze, White Fragility och Emotional labour.

Sofie Zätterqvist utsågs till Årets innovatörer av Luleås tekniska universitet genom att ifrågasätta genusnormer. Hennes vinnarkoncept är att satsa på normkreativ förpackningsdesign, och konceptet kallar hon för ”Don’t be an asshole brewery”.

Målet är att väcka tankar och diskussion om jämställdhet. 

– Förpackningarna består av en låda med spelplan och samtalskort, sex stycken ölburkar med tankeväckande dialoger och klistermärken, samt tillhörande glasunderlägg. Varje öl är namniven efter en jämställdhetsfråga, som ”den manliga blicken”, ”vit skörhet” och ”känslomässigt arbete”, säger hon.

Sedan några år har Sofie Zätterqvist har intresserat sig för att utveckla design som uppmanar till aktivism. 

– Under Black Lives Matters-rörelsen 2020 kom jag till insikt om att det är vita personers skyldighet att aktivt kämpa mot rasism. På samma sätt tycker jag att det är mäns skyldighet att aktivt kämpa för jämställdhet.

Hon har kontakt med ett lokalt bryggeri och andra företag som hjälper studenter och nyexaminerade att starta eget, och hoppas kunna försörja sig på detta på heltid.

– Jag har alltid velat jobba kreativt och göra samhällsnytta, och grafisk design och normkreativ innovation är en väldigt bra blandning av det.

Det är viktigt för Sofie Zätterqvist att det är just alkoholfri öl i förpackningen, eftersom hon menar att alkohol riskerar att föra vidare negativa maskulinitetsnormer. 

– I förpackningen finns en spelplan där man kan lära sig mer om termerna. Jag tänker att det kan bli en lättsam konversationsstartare. Till exempel genom att ge en kompis som har sagt något ogenomtänkt en öl, och sedan diskutera hur man använder sitt språk och hur det kan påverka andra. 

Designen är gjord för att få människor att reflektera över hur de tar emot kritik. 

– Det är viktigt att ständigt ifrågasätta vad man har för privilegier och hur det påverkar andra som inte har det. Man kanske inte medvetet menar att såra eller skada någon, men det spelar ingen roll. Man måste lära sig att växa som person, säger hon. 

Mer från Accent