Startskottet för den sjunde upplagan av Flatenloppet gick i lördags – ett 5,8 kilometer långa löplopp runt Flatensjön i Stockholm. Annelie Ståhl startade loppet för att bryta tystnaden kring beroendeproblematik och psykisk ohälsa. Hela 236 personer tog sig till startlinjen – vilket var deltagarrekord.
– Det var fantastisk uppslutning! De sista dagarna rullade många anmälningar in. Allt gick väldigt bra, och det märktes att arrangemanget var otroligt uppskattat, säger Annelie Ståhl, som just fått pusta ut efter den hektiska helgen.
Nytt för i år var att två barnlopp anordnades: ett för 8-14 åringar på 1,5 kilometer, samt ett för ”knattar”, 4-7-åringar, på 500 meter. Barnens sträcka hade pyntats med ballonger och avslutades med att samtliga fick en goodiebag med gympapåse, medalj, buff, och dryck. Dessutom bidrog Junis med ansiktsmålning.
– Det märktes att barnloppen var väldigt populära, så det var superkul att många barn och att många föräldrar kom, säger Annelie Ståhl, som tror att barnloppen kommer att fortsätta framöver.
Förutom deltagarrekord, sattes även ett nytt banrekord. Den man som vann loppet förra året vann även i år, men på den snabbare tiden 20.58 minuter. Damernas snabbaste löpare klockade in på 26.13. Fast enligt Annelie Ståhl är tiderna kanske inte det viktigaste trots allt.
– Framförallt har vi väldigt trevligt, och känslan är annorlunda jämfört med andra lopp. Vissa kommer för att genomföra sitt första lopp någonsin, andra har löpning som livsstil, så det är en total blandning av människor. Känslan är kärleksfull och det är mycket kramar, vilket är fint att se, säger Annelie Ståhl.
Annelie Ståhl har varit alkoholberoende, men idag har hon varit nykter i elva år. Genom Flatenloppet vill hon inspirera andra att använda löpning och fysisk träning för att hantera psykisk ohälsa, precis som hon själv en gång upptäckte hur viktig rörelse var för att hantera ångest.
Efter en period med många förberedelser inför loppet, är hon trött och har till råga på allt blivit blivit förkyld. Men hon har redan börjat blicka framåt, mot nästa år.
– Vi började direkt göra planer för hur loppet ska bli ännu bättre, exempelvis var vi ska placera start och mål. Vi har testat lite olika varianter och det fungerade bra i år, men vi ska utvärdera vidare, säger Annelie Ståhl.
Lördagen var intensiv för henne som arrangör och mycket tid gick åt till att jäkta fram och tillbaka för att ordna saker. Men under de korta stunder som hon hann stanna upp säger hon att det var en härlig upplevelse att se alla deltagares glada ansikten.
– Det var jättemånga som kom fram och tackade efteråt och vi har fått otroligt många meddelanden från folk som tackat för loppet. Fint väder hade vi också – det har vi lyckats med varje år!, säger hon.
Läs en längre intervju med Annelie Ståhl i nästa nummer av papperstidningen Accent.