Alkoholfritt

Delade meningar om alkoholfritt i rörelsen

Alkoholfritt är den kategori på Systembolaget som ökar allra mest just nu. Många tycker att det är en positiv trend – men inte alla. Inom IOGT-NTO-rörelsen är åsikterna delade när det gäller alkoholfritt öl, vin och drinkar.

De alkoholfria dryckerna har blivit allt fler de senaste åren och det alkoholfria utbudet på Systembolaget växer så att det knakar. På IOGT-NTO:s hemsida kan man under hösten läsa en artikel som puffar för nya spännande produkter. Men alla är inte lika positiva. Inom delar av nykterhetsrörelsen väcker alkoholfria öl- och vindrycker och drinkar upprörda känslor.

Alla nykterister känner sig inte hemma på bolaget, och en del tycker att IOGT-NTO inte borde ta till sig det som man menar är surrogatprodukter för alkohol. Det råder helt enkelt delade meningar i frågan om de alkoholfria dryckerna befäster eller utmanar alkoholnormen.

 

Oskar Jalkevik sitter i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse och hamnade förra året i blåsväder på Facebook efter att han förra året lagt ut en bild på sig själv när han var ute och tog en öl med en kompis.

Oskar Jalkevik. Foto: Jens Wingren
Oskar Jalkevik. Foto: Jens Wingren

– Jag kan förstå att det blir blandade reaktioner. Jag undvek ju medvetet att skriva ut att det var alkoholfritt öl. Min förhoppning var allt folk skulle haja till och dra kopplingen att öl ju inte behöver innehålla alkohol, säger han, och fortsätter:

– Samtidigt kan jag förstå de som tycker att det underbygger en alkoholkultur. Om man gör en sån här grej i ett sammanhang där människor inte vet att jag är nykterist så blir man ju som vem som helst på krogen.

Frågan är känslig. Det finns till exempel en diskussion kring skålande inom nykterhetsrörelsen, där vissa känner att skålande hör till alkoholkulturen, och något man inte vill ta till sig.

– Det är ju inte alkohol i glaset, men många kan ändå förknippa det med alkoholkultur. Detsamma kan ju sägas om att blanda drinkar, eller dricka alkoholfritt vin från en flaska som ser ut som en vanlig vinflaska. Oavsett om man har ett eget missbruk eller inte, så kan man förknippa det med något man inte är bekväm med, säger Oskar Jalkevik.

Ölsmaken och hela grejen att sitta med en öl kan få igång missbrukspersonligheten.

För de som har övervunnit ett beroende, som brukare eller närstående, kan det vara svårt att se positivt på alkoholfria produkter som efterliknar alkoholdrycker. Mathias Eriksson driver kamratstödet i Linköping sedan 2008. Han möter många som helst undviker öl och vin, även då det är alkoholfritt.

– Folk inom kamratstödet kommer ofta från missbruk och känner att själva kulturen att dricka alkoholfritt innebär att man går väldigt nära missbruksbeteenden. Det triggar igång. Ölsmaken och hela grejen att sitta med en öl kan få igång missbrukspersonligheten. Inte för alla, men det kan vara så, säger han.

Mathias Eriksson vill inte utesluta att en person med beroendebakgrund kan känna sig utestängd från arrangemang inom nykterhetsrörelsen där det serveras alkoholfritt öl eller vin.

– Man skulle nog helst undvika sådana situationer eftersom det kommer för nära alkoholkulturen. Ett återfall startar ju inte med att man dricker, det startar innan, med en process inuti personen, säger han.

Vad som triggar igång ett återfall är väldigt individuellt, menar han.

– Var och en har sin egen gång och stig vad gäller sånt. Själv kan jag tycka att en alkoholfri öl är gott ibland och jag tyckte att det var kul att stå i Sober bar i somras, medan det för någon annan kan kännas livsfarligt, säger Mathias Eriksson.

Sober bar är IOGT-NTO:s nyktra och portabla bar som i somras sålde alkoholfria drinkar på Linköpings stadsfest och musikfestivalen Skogsröjet.

– Men där började jag tänka på om vi gjorde oss till en del av alkoholkulturen genom att servera på samma sätt fast med ett alkoholfritt alternativ. Så det är en jättesvår fråga det här, säger Mathias Eriksson.

– Samtidigt var folk jätteglada för att det fanns alkoholfria alternativ. Folk kom och köpte allt vi hade och hade jättetrevligt. Men jag tycker ändå att man på ett sätt bejakar beteendet att man ska vara på en bar och dricka, säger han.

Marie Hillner. Foto: Josephine André
Marie Hillner. Foto: Josefine André

I Falun har man tagit steget längre och arrangerar en helnykter nattklubb. Club Choice firade ett år i slutet av oktober. Arrangören Marie Hillner, distriktkonsulent i Dalarna, har fått anledning att tänka några varv extra på hur olika grupper av nykterister reagerar på nattklubbsmiljön.

– Man kan säga att det finns två målgrupper för nattklubben: de som varit nyktra länge och som inte går på andra klubbar, och den gruppen verkar verkligen ha uppskattat Club Choice, säger hon.

Den andra gruppen är de som tagit sig ur ett alkoholberoende och som kanske är mer vana vid nattklubbsmiljön, men generellt inte känner sig lika bekväma där.

– Vi hade ett besök av nynyktra personer från ett behandlingshem och de uppskattade tyvärr inte klubben, säger Marie Hillner.

Men hon tror på att aktivt jobba för att påverka alkoholnormen och skapa fler nyktra mötesplatser.
– Vi behöver bygga broar, gå in på andra arenor och locka över folk till oss. Vi vill visa upp att vi är nyktra och stolta på deras samlingsplatser.

Vi har många medlemmar som tycker om partykultur med festliga drinkar, men som inte gillar alkohol

Oskar Jalkevik tycker att det är viktigt att jobba för att inkludera alla grupper i IOGT-NTO, samtidigt som man utgör ett attraktivt alternativ.

– Vi har många medlemmar som tycker om partykultur med festliga drinkar, men som inte gillar alkohol, och då måste vi försöka bygga vår organisation så att alla känner sig välkomna, säger han.

Mathias Eriksson känner att han måste sätta sina medlemmar i första rummet.

– I kamratstödet anser jag att vi måste undvika allt som kan verka triggande för medlemmarna. Så det blir ju två olika sätt att tänka på det, säger han, och sammanfattar:

– Det är så mycket dubbelt i detta med alkoholkulturen och nyktra alternativ. Samtidigt som man kanske bejakar alkoholbeteendet med alkoholfria alternativ, så kan vi utmana genom att visa att vi kan göra exakt samma sak alkoholfritt.

Du kan lyssna på en radioversion av det här reportaget i sjätte avsnittet av Accentpodden.

Mer från Accent