Politik

Facebook-inlägg med alkoholfri öl väckte starka reaktioner

När IOGT-NTOs förbundsstyrelseledamot Oskar Jalkevik den 5 december gick ut och tog en öl med sin kompis Juliette, passade han på att lägga upp en bild med ölglaset på Facebook. Reaktionerna blev starka och några blev arga. Men Oskar ville bara utmana alkoholnormen.

”Dricker öl med Juliette Jenny Wilhelmsson” skrev Oskar Jalkevik under en bild på sig själv drickandes öl och la upp den på sin Facebooksida.

– Jag utgick ifrån att alla förstod att jag drack alkoholfri öl. De flesta jag känner vet att jag är nykterist. Det kom en del ”gilla” från nyktra vänner, men också ogillande kommentarer från några nykterhetsvänner som tyckte att jag inte borde bidra till att förstärka alkoholnormen. De ifrågasatte att jag som förbundsstyrelseledamot la upp bilden, säger Oskar Jalkevik, som blev förvånad över hur många som reagerade.

Han menar att mängden reaktioner och kommentarer visar hur känslig frågan är och hur dominerande den rådande alkoholnormen faktiskt är. Alla utgår ifrån att ett glas öl är öl med alkohol.

Sedan kongressen har IOGT-NTO ett uttalat mål om att arbeta med att utmana alkoholnormen och det är just det jag nu har gjort. Varför måste det vara norm att goda drycker ska innehålla alkohol, medan nykterister förväntas hålla sig till läsk? För mig kändes det viktigt att visa att öldrickande inte behöver vara förbehållet bara dem som dricker alkohol, säger Oskar Jalkevik, som tror att de negativa reaktionerna främst handlar om att det finns en ovilja inom nykterhetsrörelsen att anspela på alkoholkulturen.

Men om vi vill bredda gruppen som avstår från alkohol så kan vi inte förvänta oss att dessa ska nöja sig med juice och läsk. Sedan kan det vara så att de som har haft ett alkoholmissbruk provoceras av min bild, vilket jag förstår. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att som nykterist känna att det är okej att lägga upp en bild på sig själv, drickandes alkoholfria drycker. Utan att det ska behöva poängteras, säger Oskar Jalkevik.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer