Nykterhet

De tio mest lästa artiklarna under 2009

Kontroversiella aktioner, ekonomi, kongressen och alkoholpolitik. Det är några av de mest populära ämnena här på accentmagasin.se, åtminstone om man ska tro på besöksstatistiken. Här är de tio mest lästa artiklarna under 2009.

1. Bryggarna skickade polisen på UNFALMEDALEN: När Sveriges Bryggerier och Sprit- och vinleverantörernas förening kampanjar för sänkt alkoholskatt går UNF några meter bakom och delar ut motinformation. Till slut fick de nog och pratade med polisen om UNFs metoder.

2. Lotteripengar hotas av ny utredning
Strax före jul presenterades utredningen ”En framtida spelreglering”. Där föreslås bland annat att de enda som ska få bedriva spel på Internet i framtiden är Svenska Spel. IOGT-NTO och övriga folkrörelser stängs på så vis ute från en marknad som med stor sannolikhet kommer att ta över allt mer från de traditionella lotterierna i frantiden.

3. Fortsatt hög alkoholkonsumtion i Sverige
Trenden med ökande alkoholkonsumtion är bruten, men konsumtionen ligger kvar på en hög nivå.

4. Morgan Alling, skådespelare: “Sen kom bråken och fyllan”
“Jag firar inte jul, jag gillar det inte alls. Tidigare år har jag alltid dragit utomlands, flytt ifrån alltihop.”

5. Systembolagets nya vd har tidigare arbetat för Smirnoff
Den nya vd:n för Systembolaget heter Magdalena Gerger. På nittiotalet arbetade hon för världens största alkoholföretag Diageo, bland annat som varumärkesansvarig för Smirnoff.

6. Digitalt Forum länkar New York till Köping
I IOGT-NTO-huset Forum i Köping visas livesänd opera från Metropolitan i New York eller teater från Dramaten i Stockholm.

7. Bilder från kongressen
Bilder från sommarens kongress i Göteborg.

8. Anna och Kjell-Ove föreslås bli ny ledarduo
Anna Carlstedt och Kjell-Ove Oscarsson föreslogs som ny ledarduo för IOGT-NTO. Båda valdes också senare av kongressen.

9. Svårt upptäcka alkoholdemens
Alkoholdemens är en dåligt uppmärksammad demensform, som ofta upptäcks alltför sent. Den går att hejda, men det kan kräva tvångsvård.

10. Distrikten: ”Ge oss mer pengar”
IOGT-NTO har varje år omkring 70 miljoner kronor i intäkter. Av dessa går 15 miljoner till distrikten, som kämpar för att få ekonomin att gå ihop. ”Ge oss mer pengar” säger de distriktskassörer Accent har talat med.

Pierre Andersson

Mer från Accent