Alkoholfritt

Därför rekordökar alkoholfritt på Systemet

På några år har Systembolagets försäljning av alkoholfritt tredubblats – och inget tyder på att ökningen ska stanna av.

Alkoholfritt fortsätter att öka mest i Systembolagets försäljningssiffror. Totalt såldes 578 505 liter alkoholfritt under tredje kvartalet i år. Det är en ökning med 35,8 jämfört med samma period förra året.

År 2006 sålde Systembolaget 518 000 liter alkoholfritt under årets tre första kvartal. I år är motsvarande siffra 1,5 miljoner liter – en ökning med 189 procent på några år.

Systembolagets presschef, Lennart Agén tror att det finns tre anledningar till den stora försäljningsökningen.

− För det första får vi ett bättre och bättre sortiment och produkterna blir också allt bättre. Framför allt gäller det drycker som inte är avalkoholiserade, till exempel olika muster. Fler drycker har också en vuxen smak. För det andra är många idag väldigt hälsomedvetna, särskilt yngre, och vill inte dricka alkohol. För det tredje är det fler som tänker på att erbjuda ett bra alkoholfritt alternativ när de har fest, säger han till Accent.

Han tycker också att han märker en attitydförändring i samhället.

− Man blir inte längre ifrågasatt på samma sätt om man inte vill dricka alkohol, säger han.

Även vin med alkohol ökade under tredje kvartalet, framför allt rött.

– Troligen beror det på den kalla sommaren. Sannolikt är det av samma anledning som försäljningen av öl minskade något, men framförallt cider och blanddrycker som annars är typiska sommardrycker, säger Magdalena Gerger, Systembolagets vd.

Mer från Accent