– Vi kom hit med tåget. Föreningen Lantärnan i Vännäs startades samtidigt som tåget kom till orten, 1891. Det var några som tyckte att rallarna drack för mycket, säger Björn Hansson, ordförande för Umeåregionen.
Denna lördagsmorgon är dock tåget ersatt med buss som letar sig fram på landsortsvägar och mellan norrländska skogar fram till Vännäs. IOGT-NTO Lantärnan har bjudit in till en dag på temat då och nu.
För en utsocknes kan lokalen framstå som svår att hitta, men i så fall bara för att den gömmer sig i det öppna. Den gamla järnvägsstationen ger ett digert intryck med sina mörka träväggar och röda tak med utstickande drakar, men inomhus har dagen redan dragit igång med ett zumbapass. IOGT-NTO och Korpen har huserat här under de senaste månaderna.
I ankomsthallen har föreningen Möjliggörarna lagt upp kläder som säljs till förmån för biståndsprojekt i Litauen. De använder sig av stationshusets källare för att lagra material för sitt biståndsarbete. De samlar in allt från gräsklippare och tvättmaskiner till barnkläder och leksaker som de sedan tar med till Litauen.
Dagen börjar med att fastighetsskötare, IOGT-NTO, Korpen, Möjliggörarna och Vännäs kommun berättar om aktiviteten i stationshuset och potentialen inför framtiden. Det har bara gått några månader sedan huset öppnades upp för föreningarna. Tidigare har den stått tom och utsatts för vandalism. Nu är IOGT-NTO:s lokal öppen för allmänheten varje vardagsförmiddag.
– Det är en kontaktyta där vi har fått in folk som kommer och besöker oss och snackar, säger Björn Hansson.
Tillsammans utgör föreningarna nu:et i Vännäs stationsbyggnad. Då:et får vi besöka via järnvägen.
Lokalhistorikern Ulrik Almberg berättar för ett tjugotal besökare i detalj om stationens utveckling från att den invigdes av Oscar II till idag. Hans anförande tvingas flera gånger till nästan komiska pauser när långa godståg dundrar förbi perrongen.
Stationen sysselsatte under sina glansdagar hundratals Vännäsbor.
– Det var de som körde hit kolet, vaktade kolet, smorde loken och massa annat, berättar Ulrik Almberg. Han har en stor samling foton från Vännäs som sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet och som han visar upp för besökarna som bänkat sig i stationshallens vänthall medan ytterligare godståg drar förbi utanför fönstren.