Trafiknykterhet

Cecilia Knuts är Årets Trafikhjälte

Idag på Trafiknykterhetens dag koras Cecilia Knuts från Älvdalen till Årets trafikhjälte. Priset får hon för sina insatser mot rattfylleri i Älvdalen.

På Trafiknykterhetens dag 6 maj koras Cecilia Knuts från Älvdalen till Årets Trafikhjälte 2015. Hon utsågs genom en omröstning på Facebook. Motiveringen lyder: ”Har med ideellt engagemang förebyggt rattfylleri bland unga i sin kommun”.

– Jättekul att jag vann. Särskilt roligt att så många röstade på mig. Det känns som en uppmuntran för all tid jag lagt ned, säger Cecilia Knuts till Accent.

För att bli utsedd till Årets Trafikhjälte krävs att man är utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken.

För tre år sedan fick Cecilia och två vänner nog och började arbeta förebyggande med ett ideellt projekt mot rattfylleri – Don’t drink & drive Älvdalen. Trafikhjalte

– Vi hörde på radion om ännu en rattfylleriolycka här i Älvdalen och tyckte att vi ville göra något. Trots att byn är liten har det hänt flera olyckor hår för att folk kört fulla. Det finns ingen taxiverksamhet och ingen polis, säger Cecilia Knuts.

De beslöt sig för att delta i den årliga Motor- och musikfestivalen i Älvdalen.

– Det är en ganska stor tillställning som lockar folk från hela landet. Den hålls vecka 32 varje år. Vi håller till i en lokal i byn. Där har vi en krocksläde och promilleglasögon så folk kan få känna på. Vi delar också ut informations- och skolmaterial, säger hon.

Lokala företagare sponsrar projektet.

– Det ligger många månaders arbete bakom. Både att skaffa sponsorer och planera arrangemanget, säger Cecilia Knuts.

Av det ursprungliga gänget är det bara Cecilia Knuts kvar, men nya personer har tillkommit. Förutom kampanjen anordnar de tävlingen ”Blås grönt i Älvdalen” under fredags – och lördagskvällarna i festivalveckan.

– Ungdomar mellan 13 och 20 får komma och blåsa och de som blåser grönt deltar i en utlottning av fina priser, säger hon.

Priset delas ut i eftermiddag i Hagfors av MHF och Körkortonline.se. Pristagaren får 10 000 kr, diplom samt en hedersutmärkelse.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer