Rörelsen

Byggandet går enligt plan – 114 nya studentbostäder hösten 2016

Stiftelsen Nykterhetsvännernas Studenthem i Stockholm bygger nytt. Nästa sommar beräknas bygget vara klart och erbjuder då 114 nya rum med pentry.

Studenthemmet Tempus i Åkeshov i västra Stockholm ser just nu ut som en byggarbetsplats. Ett helt nytt hus håller på att byggas i anslutning till de befintliga fyra, vilket Accent tidigare skrivit om. Men nu är alltså byggandet igång på allvar.

– Det är ont om studentbostäder i Stockholm och vi har den här tomten som vi haft byggrätt på i några år, så vi tyckte att vi skulle ta vårt ansvar och bidra till fler bostäder för unga som vill plugga i Stockholm, säger Torsten Friberg, ordförande i Stiftelsen Nykterhetsvännernas Studenthem i Stockholm som äger Tempus.

Det är drygt femtio år sedan de ursprungliga husen byggdes. De har nu hunnit bli K-märkta och får inte förändras i någon större utsträckning.

– De är inte alls anpassade för funktionshindrade och har inte ens hiss fast de är fem våningar höga. I det nya huset kommer alla rum att vara anpassade för funktionshindrade, säger han.

Det blir 114 rum i den nya byggnaden som fått namnet Futurum.

– Alla är rum med pentry, fyra är på 34 kvadratmeter, de övriga 24 kvadratmeter, säger Johan Ståhl, förvaltare på Tempus.

På området råder alkohol- och tobaksförbud och helnyktra studenter har företräde.

– Vi har aldrig lyckats fylla Tempus med helnyktra studenter, men vi har gott hopp om att lyckas med den nya delen, säger Torsten Friberg.

Frida Danielsson har bott på Tempus i snart tre år.

– Först bodde jag här i andra hand, men sedan fick jag ett eget rum, säger hon.

Hon flyttade hit på rekommendation av sin morbror som bott här några år tidigare.

– Han tyckte det skulle passa mig eftersom jag vill ha det lugnt och ordentligt omkring mig. Jag har aldrig blivit störd av några grannar här, säger hon.

Bygget beräknas kosta närmare 100 miljoner kronor.

– Vi tror oss kunna klara det och fortfarande behålla rimliga hyror. Våra är bland de lägsta i Stockholm, säger Torsten Friberg.

Att Tempus klarar att hålla nere hyrorna beror också på att de har andra hyresgäster i lokalerna.

– Vi har två förskolor, en restaurang och ett företag som hyr in sig här. Dessutom har vi samlingslokaler som vi kan hyra ut externt. De som bor här får använda dem gratis, säger Kjell-Ove Oscarsson, stiftelsens sekreterare.

Torsten Friberg berättar att det inte är helt enkelt att bygga nytt.

– Studenter är ju mycket hemma på dagarna och de som bor närmast har blivit störda av bygget. En svårighet med studentboenden är också att de bor här relativt kort tid. När vi renoverade tvättstugan var det också studenter som blev störda och de kanske inte skulle bo kvar så länge att de fick chans att använda den, säger han.

Mer från Accent