Vit jul

Börje Salming orsakar kö till Vit jul

"Jag har i alla fall bestämt mig. I år blir det en jul utan alkohol." Det säger Börje Salming när han samlar underskrifter till Vit Jul i Söderhamn.

Vinden blåser kall i Söderhamn. Ändå är många ute och går på Köpmangatan. Det är första advent, julmarknad och skyltsöndag. Ur högtalarna ljuder julmusik. Framför ett av stånden ringlar sig en liten kö. Det är IOGT-NTO som lockar folk.

Dragplåstret är Börje Salming som just blivit ambassadör för Vit jul och nu står och skriver autografer samtidigt som han övertalar folk att avstå från alkohol under julen.

– Jag har i alla fall bestämt mig, säger Börje Salming till klungan runt honom. I år blir det en jul utan alkohol.

Som extra lockbete lottar han ut en ishockeyklubba bland dem som skriver på.

Många mobiltelefoner åker upp och Börje Salming låter sig villigt fotograferas med såväl unga som gamla hockeyentusiaster. En del är så unga att de inte vet vem Börje Salming är, och verkligen inte har någon lust att posera med den främmande mannen. Men deras pappa vill ju så gärna att barnen står bredvid Börje på fotot. Börje Salming löser det genom att smyga runt och ställa sig bakom barnen och pappa får sin bild.

”Jag älskar julen och tycker verkligen att det ska vara barnens helg.”

Börje Salming

För Börje Salming var det inte svårt att tacka ja till Vit jul.

– Jag är ingen nykterist och det har hänt vid ett antal tillfällen att jag druckit för mycket. Men jag älskar julen och tycker verkligen att det ska vara barnens helg. Därför var det självklart att ställa upp, säger han till Accent.

Börja Salming har fyra barn. De båda yngsta Rasmus, 18, och Bianca, 15, bor fortfarande hemma. De två äldre Anders, 39, och Teresa, 37, har egna familjer.  Fyra barnbarn har det också blivit. Tillsammans firar de en traditionell jul.

– Vi firar som de flesta, med skinka och julmat. Men sedan de äldsta skaffade egna familjer så har jag börjat samla alla hos mig på juldagen. Då kommer de allihop. Har man tur lägger sig lite snö på stolpar och julbelysning. Det är så otroligt vackert och man blir så glad, säger Börje Salming.

Efter proffsåren i Kanada var han inspirerad av deras julfirande.

– Vi dekorerade hela huset med lampor i kanadensisk stil. Nu har jag bantat ner det där, men i kväll ska i varje fall adventsljusen upp. Och pepparkakor bakar vi fortfarande tillsammans, trots att yngsta dottern är femton, säger han.

Det viktigaste på julbordet för Börje Salming är julskinkan.

– Skinka på hårdbröd är det bästa av allt. Sill gillar jag också. Jag tycker nog om all julmat, men jag kan vara utan den också. Ett år åkte vi till Thailand över jul. Det funkade det med.

”Viktigast är att få vara med familjen.”

Börje Salming

– Julstämningen tycker jag är viktigast, och att få vara med familjen, att göra saker med barnen. Både barnskrik, skratt och barnens glädje när de öppnar sina paket hör till. Då tänker man lite extra på de barn som inte har det så. De flesta barn längtar ju till julen, men några längtar bara efter att den ska ta slut, säger han.

Samir Filipovic är en av de första som skriver på för Vit jul, fast besluten att vinna hockeyklubban till sonen.

– Det var inget problem för mig att skriva på, jag brukar ändå inte dricka, säger han.

Albin Estberger, 22, var tidigare ordförande för UNF i Söderhamn, men har flyttat till Älvdalen och är inte längre medlem i rörelsen.

– Jag måste ju skriva på eftersom min mamma håller i det här arrangemanget, säger han skämtsamt. Varför ska man alltid ta en snaps eller öl? Varför bli berusad om det är barn med? Jag tycker inte att man behöver dricka andra dagar heller.

Flickvännen Rose-Marie Engqvist. 22, håller med.

– Jag dricker inte, det är bara onödigt, säger hon.

Jenny Gustavsson har tre barn med sig när hon skriver på.

– Jag tycker inte att man behöver dricka alkohol på jul. Det ska ju vara barnens högtid, säger hon.

Även för Anette Roos var det enkelt att bestämma sig för att skriva under.

– Jag har ju barn, så därför var det inget svårt beslut. Självklart ska man fira utan alkohol, säger hon.

”Börje Salming är en legend, särskilt här i Gävleborg.”

Eva Estberger

Eva Estberger, studieledare i Gävleborgs IOGT-NTO distrikt är den som kontaktat Börje Salming.

– Vi hade sommarställen intill varandra när jag var barn. Jag brukade leka med hans dotter och minns honom som väldigt snäll och som världens roligaste lekfarbror. När vi började planera det här tänkte jag att jag kan ju stå på torget och försöka få folk att skriva på, men det skulle vara så mycket roligare om vi hade något mer att komma med. Börje Salming är en legend, särskilt här i Gävleborg, säger Eva Estberger.

Och konceptet verkar ha gått hem. Distriktsordförande är nöjd.

– Eva har många fantastiska idéer. Det här är en av dem. Det bästa är att hon genomför dem också, säger Camilla Sandström, ordförande för Gävleborgsdistriktet och glad över det lyckade arrangemanget.

Mer från Accent