Vit jul

Börje Salming om julen: ”Alkohol hör definitivt inte dit”

Hockeylegenden Börje Salming är ambassadör för Vit jul för andra året i rad. ”Många barn mår dåligt under julhelgen på grund av att föräldrar och andra släktingar dricker”.

Varför har du valt att vara Vit Jul-ambassadör?

– Jag var med förra året och tycker att det är en jättebra kampanj som jag absolut vill stödja. Julen är barnens högtid. Helgen ska genomsyras av positiva, bra och varma känslor. Det ska vara julklappar, jultomte och ja, allt som hör julen till. Alkohol hör definitivt inte dit. Jag har förstått att många barn mår dåligt under julhelgen på grund av att föräldrar och andra släktingar dricker. De har ingenstans att ta vägen, utan tvingas vara hemma och uppleva fylla och kanske bråk. Den varma, fina stämning som man förknippar med julen infinner sig inte och det är förstås sorgligt att det ska behöva vara så.

– Kan jag hjälpa till genom att vara ansiktet utåt för kampanjen så är jag glad. Förra året hjälpte jag bland annat till den 20 december i Söderhamn. Det dök upp massor av föräldrar som skrev på för en vit jul, de tyckte att detta är en jättebra grej. Det var en liten ansträngning som gjorde stor skillnad.

Hur var ditt nyktra julfirande förra julen?

– Det kändes faktiskt skönt att inte dricka! Jag vaknade pigg som en mört dagen efter. Det är ju en av fördelarna. Man slipper huvudvärk och baksmälla. Vi firar tillsammans med både barn och fyra små barnbarn och det känns självklart att låta dem stå i fokus. Julen är inte de vuxnas fest, utan barnens. Det roligaste är ju att se deras förväntan och glädje över julklapparna. Då känns det helt rätt att avstå alkohol och under juldagarna drack varken jag eller min sambo. Jag kan visst ta en snaps i andra sammanhang, även om jag inte dricker mycket eller ofta. Men kring jul kan jag gärna ge fan i alkohol, för barnens skull. Det går ju hur bra som helst!

Hur var din barndoms jular?

– Väldigt kul. Massor av släkt, massor av kusiner, och berg av julklappar. Men visst fanns det vuxna i sällskapet som drack för mycket och som blev fulla. Inte mina föräldrar – de var väldigt måttliga – men andra släktingar. Jag kan inte minnas att jag mådde illa av det, men det är klart att man noterade att några inte kunde hantera spriten. Om man inte kan hantera det så ska man inte dricka alls.

Hur firar du jul i år?

– Vi åker till Thailand, så det blir lite annorlunda i år. Vi kommer nog att ha ett litet julfirande innan vi åker, med julmat och klappar. I Thailand blir det förmodligen ett ganska nedtonat firande på julafton. Det är ju inte samma sorts stämning som hemma.

Mer från Accent