Fika för alla

Blekinge leder värvarligan

IOGT-NTO-distriktet i Blekinge har värvat flest medlemmar hittills under ”Fika för alla”-kampanjen.

Antalet värvaraktiviteter runt om i landet ökar stadigt och närmar sig nu 300 inrapporterade.

− Det är otroligt bra. När vi började med IOGT-NTO överallt körde vi som längst en vecka. Då nådde vi 80 värvaraktiviteter som mest. Nu har vi förlängt kampanjen med tre veckor och att redan har 300 aktiviteter rapporterats. Det vågade vi inte hoppas på, säger Winnie Blom-Jensen, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO.

Det distrikt som till och med i fredags värvat flest är Blekinge som värvat 26 personer, vilket motsvarar 3,2 procent av deras medlemstal. Två ligger Örebro med 21 nya vilket motsvarar 1,8 procent.

− Det viktigaste för att värva många är att man går ut och faktiskt gör något. Att sitta hemma och prata om att man borde bli fler leder ingenstans. I Blekinge har de dessutom återkommande värvningsaktiviteter. Det gör att folk känner igen dem. Syns man bara en gång om året får det inte samma effekt, säger Winnie Blom-Jensen.

Leif Ottosson, sekreterare i distriktsstyrelsen är inne på samma linje.

− Vi har lagt upp en strategi som går ut på att vi, i princip, syns en gång per vecka i varje kommun under kampanjen. I Ronneby, där jag är med, står vi på ICA-Maxi. Vi har tillstånd och de låter oss stå där gratis. Vi bjuder på kaffe och Godtemplardricka och informerar om vår verksamhet. Vi har faktiskt pratat om att eventuellt permanenta verksamheten och stå där varje fredag även när kampanjtiden är slut, säger han.

Han påpekar att det är viktigt att ha något att erbjuda när man ska värva. I Blekinge erbjuds en rad aktiviteter. Enligt Leif Ottosson lockar de även icke-medlemmar.

− På Aspan finns flera nedlagda stenbrott vi har märkt ut en slinga så man kan gå runt och titta på dem. Vi har hållit en studiecirkel om stenbrotten och nu har vi berättaraftnar där folk berättar om sina minnen kring stenbrotten, säger han.

I Ronneby driver IOGT-NTO också ett kafé i det före detta rådhuset.

− Det är en drogfri mötesplats för alla. Här har vi både kamratstödsverksamhet och en träffpunkt för barnfamiljer, säger Leif Ottosson.

Till och med i fredags hade IOGT-NTO fått 122 nya medlemmar.

Ställningen i toppen den 27/9 ser ut så här:

1. Blekinge (26 nya, motsvarar 3,2%)
2. Örebro (21 nya, motsvarar 1,8%)
3. Skaraborg och Halland (6 nya var, motsvarar 0,7%)
4. Norrbotten (7 nya, motsvarar 0,5%)

Mer från Accent