Socialt forum

”Bäst här är att alla är nyktra”

Föreläsningar och aktiviteter i alla ära, att träffa andra är ändå det bästa med Socialt forum.

Det tyckte i alla fall de deltagare Accent talade med på IOGT-NTO:s arrangemang Socialt forum – som i helgen kunde genomföras för första gången på tre år. Trots att mörka moln och ett lätt duggregn hängde över sörmländska Hjälmaregården syntes idel glada miner.

Deltagarna (alla medlemmar är välkomna) anlände till Hjälmargården under fredagseftermiddagen och kvällen. De fick bland annat lyssna till en föreläsning med Hillevi Wahl, journalist, författare och föreläsare, som vuxit upp i ett hem med missbruk. 

– Hillevi Wahl var väldigt bra. Jag såg verkligen fram emot att få lyssna på henne. Föreläsningarna är det jag tycker är roligast med socialt forum, säger Malin Tedgren, Linköping.

Foto av minigolfspelande deltagare
Christopher Jarvis, Benjamin Orith, Shewa Orith och Hamzi Hussein från Umeå spelar minigolf. Foto: Marc Femenia

Malin Tedgren deltar för första gången och väldigt entusiastisk.

– Det är jättebra föreläsningar och väldigt generöst att få mat och boende och allt det sociala för en billig peng, säger hon.

Under lördagen blev det speeddejting med förbundsstyrelsen, föreläsningar (bland annat om narkotikapolitik och socialt företagande), och senare på dagen bjuds olika aktiviteter som kanotpaddling, utomhusschack, frisbeegolf, minigolf, pyssel och stickning. Såväl vuxna som barn går deltar med liv och lust. 

”Man kan vara sig själv och slipper alla måsten.”

Stefany Andersson

Stefany Andersson från Borås har familjen med.

– Jag ville åka hit för att jag utbildar mig till alkohol- och drogterapeut. Det bästa är att alla är nyktra här så att man kan ha med sig hela familjen. Det är tryggt. Man kan vara sig själv och slipper alla ”måsten”, säger hon.

I nästa pappersutgåva av Accent (nr 3) kommer ett längre reportage från Socialt forum.

Mer från Accent