IOGT-NTO

Avspark i Norrköping

När IOGT-NTO-kretsen i Norrköping ville fylla lokalen med verksamhet tittade de åt sportens håll. Nu har kretsen sänt IFK Norrköpings alla bortamatcher på storskärm i flera år. Varje gång är det välbesökt.

Det är söndag och matchdag i IOGT-NTO-lokalen på Norra promenaden 108 i Norrköping. I det stora köket sätter Monica Karlsson sätter på kaffet. Den ena av kaffebryggarna är trasig, men det gör ingenting. Det är ändå gott om tid att fixa kaffe, plocka fram dricka ur kylen, ställa fram bullar.

– Man vet aldrig hur många som kommer, säger Monica Karlsson medan hon måttar kaffepulver.

Vid diskbänken står Peter Olsson och öppnar en korvburk. Med åren har han och Monica Karlsson blivit något av korvkokarexperter.

– 70 grader ska korven ha, berättar han.

Förut kokade de korven på platta, men då sprack den och föll i bitar. Nu har huset investerat i en särskild korvkokare som håller temperaturen helt själv. Ska det vara match så ska det ju vara matchfika. Kaffe, korv och mazariner.

– Förra veckan hade vi också sockerkaka som jag hade bakat, den gick åt. Jag får kanske baka fler gånger, säger Monica Karlsson.

Kaffet bryggs för fullt. Foto: Nathalie C. Andersson

De är inte helt säkra på hur länge IOGT-NTO har sänt IFK Norrköpings bortamatcher, men har båda varit med sedan starten.

– Vi har hållit till här i två år, förut var vi i en annan lokal. Och sänt matcherna har vi nog gjort i fem–sex år, säger Peter Olsson.

– Nej, det är mer, säger Monica Karlsson.

Hon berättar att idén kom från byggnadsföreningens kassör Bengt Sandberg.

– Och så frågade han om jag ville komma ner och hjälpa till, och dum som jag var så kom jag … Nej, men skämt å sido, det är kul. Framför allt är det roligt när föräldrar tar med sina barn. Det är lugnt här, här finns ingen sprit. Visst, det är ett och annat vrål ibland, men det blir inget bråk.

Peter Olsson drar igång tekniken. Foto: Nathalie C. Andersson

Kaffet kokar, och vattnet och korven är påfyllt i korvkokaren. Peter Olsson går in i teatersalen för att ställa in tekniken. Han visar de 149 platserna som med ett tryck på en elektrisk knapp kan åka ihop så att man i stället kan använda golvytan. Bakom läktaren finns det högtalare och mixerbord och hela den tekniska apparaturen. För att komma dit måste man gå genom en dörr och klättra upp för en handsnickrad stege. Det är som att klättra upp för en koja.

– När jag klättrar ner brukar jag gå baklänges, säger Peter Olsson. Säkrast så.

Väl uppe på loftet kliver han vant över det stora steghålet och letar upp projektorkontrollen. Slår på projektorn och sändningen via kanalen C More. Nu är allt färdigt för att köra igång. Bara väntan som återstår.

Monica Karlsson och Peter Olsson inväntar gäster. Foto: Nathalie C. Andersson

En dryg halvtimme innan matchstart droppar de första gästerna in. Peter Olsson hälsar på bekanta och nya ansikten. En äldre kvinna är här för första gången. Hon slänger fram en 50-lapp.

– 50 kronor! Får jag sitta var jag vill? Det är ingen som kommer och kör bort mig? säger hon.

– Var du vill. Ja, förutom där det redan sitter någon, säger Peter Olsson.
Han gör ett streck på ett vitt papper varje gång en gäst kommer. Han brukar sköta biljettkassan och Monica Karlsson brukar ansvara för fikat, berättar han.

– Det funkar att köra på två, om allt funkar med tekniken. Ibland blir det lite kö till fikat, men det är som det ska vara. Det är trevlig stämning och ett jämnt flöde med folk.

Anita Gatugård och Marianne Lövgren har följt IFK Norrköping i många år. Bortamatcherna ser de i IOGT-NTO-lokalen. Foto: Nathalie C. Andersson

En stund senare kommer Marianne Lövgren och Anita Gatugård för att se matchen. Marianne slänger upp en hög med mynt på bordet.

– Jag har tömt sparbössan. Jag hoppas att det ska stämma, säger hon.
Hon är klädd i en blå IFK Norrköping-t-shirt.

– Jag har följt IFK sedan 60-talet, du skulle bara veta! Jag ser alla hemmamatcher.

– Och bortamatcherna ser vi här. Men vi har missat två matcher i år, för då var vi på Mallorca, fyller Anita Gatugård i.

Koncentrerad fotbollspublik. Foto: Nathalie C. Andersson

Klockan 15.00 drar matchen igång. Då har 61 eller 63 personer betalat för sig i kassan. (Det är lite svårt att veta exakt, säger Peter Olsson, för han har antecknat alla, men så var det några som sa att de hade betalat två gånger förra veckan, så han visste inte riktigt hur han skulle skriva upp dem). Första halvlek lämnar dock mycket i övrigt att önska. Inga mål. Peter och Monica Karlsson kollar till fikat en sista gång.

– Man hinner inte riktigt kolla på matchen själv, men man hör när det blir mål, säger Peter Olsson.

Kön ringlar lång i fikapausen. Peter Olsson står vid kassan och Monica Karlsson serverar varmkorv. Foto: Nathalie C. Andersson

Efter 45 minuter är det halvlek, och IOGT-NTO:s fikaservering öppnar. Det bildas snabbt en kö. Mest populärt tycks drickan och korven vara. Nästan alla bullar går åt, men inte många mazariner denna dag.

– Det beror lite på när på dagen matchen är också, är det på kvällen eller på eftermiddagen? Men det går inte att hålla koll på exakt vad som säljer, det är fullt upp med att ta betalt, säger Peter Olsson.

Vid ett av fikaborden sitter Marianne Lövgren och Anita Gatugård. Nu har de också hittat vännen Anita Baroutsi.

– Det betyder jättemycket att matchen sänds här. Det är alltid roligare att titta med andra, säger Anita Baroutsi.

Hängivna supportrar har de varit i åtminstone 30 år, kommer de fram till när de räknar efter. Men vad som är tjusningen med att följa fotbollen – det är svårare.

– Det bästa är spänningen, säger Anita Gatugård.

– Och stämningen när man sitter på arenan, säger Marianne Lövgren.
Och lite är det också en livsstil, kanske.

– Man håller på sitt lag och man hoppas de gör en bra match, säger Anita Baroutsi.

Matchen hittills ger de dock inte mycket för, den var tråkig och långdragen.

– Men vi tar igen det i andra halvlek. Vi är alltid lite långsamma i starten, säger Marianne.

Och visst har hon rätt. När andra halvlek drar igång går det inte ens en minut innan Simon Skrabb slår in 1–0 till IFK Norrköping. Vrålet från teatersalen är stort. Och så: applåderna.

Monika Karlsson. Foto: Nathalie C. Andersson

Efter matchen droppar gästerna av i snabb takt. Peter Olsson och Monica Karlsson är nöjda med dagen.

– Den här säsongen har jag inte varit borta en enda gång. Det bästa är att träffa massor med människor, säger Monica Karlsson.

Peter Olsson håller med.

– Det är uppskattat, alla tycker att det är så trevligt. Vi värvar inte och så där, men alla ser vem det är som anordnar. Vi drar in lite pengar, och vi fyller lokalen med verksamhet, säger Peter Olsson.

Peter Olsson. Foto: Nathalie C. Andersson

På köpet lär de känna nya människor.

– En gäst som har kommit hit några gånger nu har lärt känna mig lite. Förut gick han till O’Learys för att titta, men där fick han stå upp, och han sa att han ändå inte drack alkohol, så han tycker att det är bättre att komma hit, säger Peter Olsson.

Frågan: Vad är det bästa med att bortamatcherna sänds i IOGT-NTO-lokalen?

Alexander Jonsson. Foto: Nathalie C. Andersson

Alexander Jonsson.
– Att det är bra bild och att det är lugnt här. Jag har sett sju matcher här. Jag är en supporter. Jag tycker att Simon Skrabb var bäst i matchen nu, han gjorde mål. IFK spelade bra, fast de sista 20 minuterna tryckte Elfsborg på.

Göran Weber. Foto: Nathalie C. Andersson

Göran Weber.
– Det bästa är att man kan få se bortamatcherna på ett bra sätt. Annars kunde man inte se matchen.

Jan Hallgren. Foto: Nathalie C. Andersson

Jan Hallgren.
– Att få se matchen på storbilds-tv. Det är första gången jag är här, jag läste om det i tidningen. Jag kommer att gå flera gånger, det var ett bra pris.

Mer från Accent