Frågesport

Årets Pumpen har pandemitwist

IOGT-NTO:s traditionsenliga gruppfrågesport Pumpen går av stapeln precis som vanligt i november. Men i år med särskilda corona-tillägg.

Corona har rensat scheman för de flesta evenemang i år. Men Pumpen består. Den 19 november går frågetävlingen av stapeln, för 55:e gången i ordningen.

– Jag tror det blir fantastiskt bra. Folk längtar efter att göra saker tillsammans nu. Pumpen är något som de flesta var vad det är inom rörelsen, och som många har varit med på förr, säger Winnie Blom-Jensen, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO, och en av arrangörerna.

Precis som vanligt tävlar man i lag, och de flesta deltagarna kommer från IOGT-NTO:s föreningar och kårer, men alla är välkomna. Lagen uppmanas att samlas någonstans där det är lätt att söka  information och där det finns tillgång till internet. Men i år med en särskild twist för de som vill delta hemifrån.

– Hela gänget kan samlas fysiskt, men även digitalt, om man inte vill ses på grund av corona. Till exempelvis via Lifesize, eller på det vis din förening känner sig mest bekväm med. Vill man ha hjälp att koppla upp sig är det bara att höra av sig och få hjälp av oss, säger Winnie Blom-Jensen.

–  Och om man känner sig obekväm med det digitala, kan man till och med ringa in och få en fråga, som man löser på hemmaplan och sedan ringer man tillbaka med svaret.

Inget lag får ha över 50 deltagare, med hänvisning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Eftersom lagen inte blir så stora, anser vi att det är mindre riskfyllt att genomföra Pumpen. Men vi vill understryka att alla inte måste gå till en lokal, utan kan vara med digitalt. Dessutom uppmanar vi alla att se till att det är mellanrum mellan människor under tävlingen, att man spritar av i lokalen, och att man portionsförpackar eventuell fika. Det går att lösa på olika sätt, säger Winnie Blom-Jensen.

Anmälan ska göras senast den 21 oktober. Enligt Winnie Blom-Jensen är det som vanligt en praktisk uppgift, samt olika frågor med svarsalternativ.

– Frågorna har aldrig varit så bra som i år. Alla kan vara med – stora som små. Och allt är tillåtet: Vissa personer är bra på att söka på nätet, någon på att slå i lexikon, någon på att räkna. Ju större spridning på typen av personer inom laget, desto större chans har man att göra bra ifrån sig.

Information, anmälan och annan information hittar du här.

Mer från Accent