Pumpen

Pumpen fyller 50 år

I år fyller nykterhetsrörelsens största aktivitet och frågetävling Pumpen 50 år och det kommer att firas – precis som vanligt – med nya spännande frågor, varav någon med historisk anknytning.

I år har hittills 98 lag anmält sig till Pumpen, som går av stapeln den 19 november klockan 20. Under en intensiv timme ska lagen besvara 19 kluriga frågor, varav varje fråga har tre delfrågor med olika svårighetsgrad. En praktisk fråga har dock lagen fått på förhand.

– Det handlar om att välja mellan tre uppdrag. Man kan anordna en Vit Jul-aktivitet, skicka ett vykort till en lokal kommunpolitiker angående serveringstillstånd eller genom att klippa och klistra berätta vad som är det bästa med att vara med i IOGT-NTO, säger Tobias Tengström, Pumpen-ansvarig på IOGT-NTO.

Liksom förra året finns i år tre olika tävlingsklasser: lilla, mellan, stora. Detta tillkom eftersom olika stora grupper har olika förutsättningar blir det rättvisare om lagen bedöms utifrån sin storlek.

Vad är det bästa med Pumpen?

– Det är en socialt engagerande tävling där man gör något kul tillsammans i föreningen. Man kan bjuda in även icke-medlemmar, vilket gör Pumpen till en väldigt inbjudande aktivitet som skapar sammanhållning och glädje, säger Tobias Tengström.

Pumpen firar officiellt födelsedagen den 12 november.

Förra året deltog 1253 vuxna i Pumpen. Vinnare 2014 var föreningarna Trots Allt!/Arken, Skatås/Klippan samt Lansen och Nyktert Engagemang – från de tre tävlingsklasserna

Mer från Accent