IOGT-NTO

– testar alkoholkultur på jobbet

Nu lanseras Arbetsplatskollen på webben. Ett enkelt test visar hur alkoholkulturen ser ut på den egna arbetsplatsen. Tanken är att få företag att tänka till kring alkohol på jobbet.

Under våren har IOGT-NTO skickat ut foldern ”Hur stor plats tar alkoholen på din arbetsplats?” till alla distrikt. Tanken är att den ska distribueras bland lokala företagare ute i landet i hopp om att få dem att tänka till kring just deras alkoholkultur.

Nu lanseras även Arbetsplatskollen på webben, en komplettering av foldern; i form av ett test samt arbetsplatsmaterialet i pdf-format att ladda ner.

− Webbtestet är väldigt relaterat till materialet vi skickat ut. Genom testet kan man enkelt kolla läget på den egna arbetsplatsen. Är det vanligt att vi delar ut gåvor i form av alkohol? Brukar vi dricka alkohol på julfesten? Vårt mål är att få företagen att tänka till kring de här frågorna och eventuellt fundera och diskutera kring hur man vill ha det. Vi tror att den här frågan ofta är väldigt oreflekterad på många företag, säger Helena Bergkvist, ansvarig för Arbetsplatskollen.

Hon menar att många företag kanske inte tänker på att den kollega som får en flaska i present kan ha alkoholproblem, eller har en familjemedlem som har det. Därför är det viktigt att man åtminstone erbjuder bra alkoholfria alternativ vid festliga tillfällen.

Tanken är att distrikten ska samla ihop lokala företagare och informera dem om Arbetsplatskollen. Enskilda medlemmar kan också ta med informationsmaterialet till den egna arbetsplatsen.

På IOGT-NTO centralt kommer man att ta kontakt med fackförbunden för att förmå dem att vidarebefordra Arbetsplatskollen till företag.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer