Nykterhet

Anna Carlstedts nya uppdrag – ordförande i Röda korset

Anna Carlstedt avgår som ordförande i IOGT-NTO till sommarens kongress. Men tiden utan ordförandeuppdrag blir inte lång. Nu är hon föreslagen som nästa ordförande för Röda korset i Sverige.

Anna Carlstedt har suttit i IOGT-NTO:s styrelse sedan 1997 och varit ordförande sedan 2009. Men vid kongressen i juni så avgår hon som ordförande.

– Det känns faktiskt väldigt bra. Jag har suttit i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse sedan 1997 så det är dags att landa och att lämna det uppdraget, säger hon till Accent.

Hon minns fortfarande när hon blev vald till förbundsordförande vid kongressen i Göteborg 2009.

– Det var väldigt speciellt, då fick ju IOGT-NTO sin första kvinnliga ordförande och det var väldigt rörande allt stöd jag fick då. Jag förstod också att för många i organisationen som hade varit med och kämpat för jämställdhet länge så var det väldigt viktigt, säger hon.

Vid kongressen i Lund i juni så väljer Anna Carlstedt att inte kandidera om som ordförande. Men länge utan uppdrag kommer hon inte gå. Valberedningen för Röda korset presenterade i dag Anna Carlstedt som sitt förslag till förbundsordförande.

– Anna Carlstedt har de erfarenheter och kunskaper som krävs för att träda in i rollen som ordförande för Svenska Röda Korset. Minst lika viktigt är dock att Anna bär på och uttrycker en övertygelse om den humanitära verksamhetens betydelse, en övertygelse som gör henne till en inspirerande ledare, säger Malin Gunnarsson, ordförande i Röda korsets valberedning, i ett pressmeddelande.

Röda Korsets riksstämma hålls i Växjö i maj, och det är där Anna Carlstedt kandiderar som ordförande. Blir hon vald så är hon således både ordförande för IOGT-NTO och Röda korset under en kort period.

Anna Carlstedt ser fram emot sitt nya uppdrag.

– Det är ett skepp med vind i seglen som den nya styrelsen kliver ombord på, och jag är väldigt ödmjuk inför min kommande uppgift. Röda Korsets devis ”ingen skall lämnas ensam i en katastrof” går verkligen rakt in i hjärtat på mig, säger Anna Carlstedt i ett pressmeddelande.

Mer från Accent