NBV

Anders Castberger slutar på NBV

Före detta rektorn på NBV, Anders Castberger, 64, lämnar nu NBV efter 19 år. Men han ämnar fortsätta att arbeta med andra uppdrag inom bland annat politiken och nykterhetsrörelsen.

Efter nästan 20 år på NBV (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) går nu före detta rektorn och seniora rådgivaren Anders Castberger vidare.

Men han avser inte ligga på sofflocket utan hoppas kunna fortsätta att bidra med sina kunskaper och sin erfarenhet inom nykterhetsrörelsen, exempelvis genom styrelseuppdrag eller liknande. Han är även politiskt aktiv, vilket han kommer att fortsätta att vara.

– Anders Castberger har under sin mångåriga tjänst på NBV utvecklat förbundet till en kraftfull aktör, inte minst på Europaområdet. I samband med julledigheten har Anders haft tid och möjlighet att fundera över sin arbetssituation och fann att det inte längre var värt den insats som krävs, säger NBV:s rektor Åke Marcusson i en kommentar.

Anders Castberger själv menar att det känns bra att runda av efter så lång tid hos samma arbetsgivare.

– Tidigare har jag aldrig varit längre än fem år på samma arbetsplats, bland annat har jag suttit i riksdagen, så detta är rekord. Men jag har ju haft olika befattningar, så arbetet har varit både stimulerande och varierat. Jag minns mina nitton år inom nykterhetsrörelsen med värme och glädje. Det har varit intressant, roligt och lärorikt, säger Anders Castberger, som bland annat var rektor för NBV mellan 2002 och 2009. På senare år har han fungerat som rådgivare åt styrelse och rektor.

Vilka frågor har legat dig varmast om hjärtat?

– Mitt allra första uppdrag inom NBV var att bygga upp vårt kontor i Bryssel 1994, som invigdes fem år senare. Så mitt hjärta klappar extra varmt för Europafrågor. Samarbetet med de bosniska organisationerna fördjupades, och dessa blev sedermera medlemmar i NBV, säger Anders Castberger och tillägger att han också har varit med och lagt grunden för praktikantverksamheten i Bryssel.

– Att ha lett arbetet med att bygga upp NBV i Europa är jag mycket stolt över!

Mer från Accent