Projektet började med att författaren och frilansskribenten Thor Rutgersson kände en frustration inför hur svårt det verkar att få igång samtal mellan män. Sedan #metoo har många försökt närma sig frågan om mäns ansvar men arbetet att förändra en djupt rotad kultur är mycket omfattande.
– Thor kontaktade Ida Östensson som är en av grundarna till jämlikhetsstiftelsen Make Equal. De drog igång projektet och vi kom med senare, säger Johnny Foglander, politisk sekreterare på IOGT-NTO.
Samarbetet skulle tillslut mynna ut i Allt vi inte pratar om, som i mars presenteras både i bokform och som en podcast. Projektet är ett samarbete mellan Make Equal, Studiefrämjandet och IOGT-NTO.
– Vår roll har varit att stötta ekonomiskt men vi har också varit med när materialet till projektet tagits fram, säger Johnny Foglander.
I ett av bokens kapitel behandlas flyktbeteenden och behandlar även alkohol.
– Där har vi kunnat bidra en hel del. En osund manlighet leder ju ofta till en osund relation till alkohol och att man anvädner alkoholen för att fly undan sina känslor, säger Johnny Foglander.
Boken släpps den 19:e mars, samma dag som första avsnittet av podden. Varje avsnitt av podden kommer presentera ett specifikt tema som även återfinns i boken. I samband med lanseringen kommer även en uppdaterad handledning till konceptet Killmiddag, som Make Equal står bakom, att släppas.
Thor Rutgerssons erfarenhet var att det var svårt att komma in på djupet när män diskuterar sexism och jämställdhet.
– I det här materialet lyckas man verkligen gå på djupet med de frågorna. Det handlar om män som pratar om känslor på ett sätt som man vanligtvis inte ser. Jag tror att det kan inspirera andra, säger Johnny Foglander.
Materialet kommer att på ett eller annat sätt göras tillgängligt för IOGT-NTO-medlemmar som vill jobba för jämlikhet.
– Vi vet inte riktigt i vilken form ännu men det kommer finnas tillgängligt och användas. Vi är ju inte bara en nykterhetsorganisationen utan också en bildningsorganisation, säger Johnny Foglander.