Demokrati

”Alkohollagen behövs för oss unga”

När IOGT-NTO:s förra förbundsordförande Anna Carlstedt avgick tackades hon av distrikten med en insamling till IOGT-NTO-rörelsens internationella verksamhet. Nu har pengarna nått mottagaren.

Klockan är bara halv åtta på lördagsmorgonen men i samlingssalen på Zaman-universitetet i Phnom Penh, Kambodja, är det redan full aktivitet. I dag arrangeras den sjätte kambodjanska ungdomsriksdagen här.

Ungdomarna som är på plats får träning i att debattera och i själva utövandet av demokrati. Detta i ett land vars demokrati ännu är skör och som fortfarande kämpar med såren från folkmordet på 1970-talet.

– Vi gör det här för att mobilisera unga människor att diskutera politik här i Kambodja. Det är viktigt att att unga människor hörs, säger Yong Kim Eng, chef för organisationen PDP, People Center for Development and Peace, och en av arrangörerna bakom ungdomsriksdagen.

Sedan starten 2014 har de bland annat hunnit med att diskutera genderfrågor, en lag kring IT-brottslighet, och lagarna som reglerar civilsamhällets organisering. De utgår alltid från de verkliga lagförslagen och debatterar dess för- och nackdelar, precis som i det riktiga parlamentet.

Foto: Pierre Andersson
Young Kim Eng. Foto: Pierre Andersson

I dag är det förslaget till alkohollag som står på agendan. PDP har länge varit engagerade med att göra lagen till verklighet, bland annat genom att arrangera en rad seminarier tillsammans med den kommission inom parlamentet som har ansvar för frågan. Ett arbete som – precis som dagens ungdomsparlament – har skett med stöd från IOGT-NTO-rörelsen.

– Det lagförslag som togs fram har fastnat på vägen, berättar Yong Kim Eng. Vi misstänker att det beror på inflytande från alkoholindustrin. Den här dagen visar att unga människor vill ha och behöver den här lagen.

I dag finns ingen alkohollag i Kambodja. Förslaget innehåller bland annat begränsningar i hur alkohol får säljas, en åldersgräns på 21 år och en skattehöjning.

Debatten på ungdomsriksdagen blir livlig. Arbetssättet är identiskt med det riktiga parlamentets och nivån på debattinläggen är hög. En grupp ungdomar har tilldelats rollen som ”åttonde kommissionen” och får kämpa hårt för att få igenom lagförslaget. Kritiken är stenhård från delar av ungdomsparlamentet – men nästan alla kritiska debattinlägg går ut på att lagen borde gå längre, vara tuffare.

– För mig som juridikstudent är det här ett jättebra arrangemang, säger Neang Kosal. Och alkohollagen behövs verkligen. Alkohol påverkar så många i det här landet, många dricker för mycket. Men lagen är inte tillräckligt starkt formulerad tycker jag.

Anna Carlstedt avtackades med franskt tema, samtidigt samlades pengar in till det kambodjanska ungdomsparlamentet. Foto: Nathalie C. Andersson
Anna Carlstedt avtackades med franskt tema, samtidigt samlades pengar in till det kambodjanska ungdomsparlamentet. Foto: Nathalie C. Andersson

När Anna Carlstedt avtackades på kongressen i Lund i somras arrangerade distrikten en insamling.

– Vi var en arbetsgrupp bland IOGT-NTO:s distriktsordförande som spånade en del och som ganska tidigt kontaktade Internationella Institutet för att få ett konkret ändamål, berättar Jan-Ove Ragnarsson, distriktsordförande i Östergötland. Det kändes mer stimulerande att kunna visa på att just hit går gåvan vid avtackningen än att bara göra en allmän internationell insamling.

Varje distrikt kunde skjuta till pengar, dessutom arrangerades en auktion under kongressfesten.

– Där auktionerades de franskinspirerande kläder ut som distriktsordföranden använt då vi hyllat Anna med sång och marsch, eftersom Anna är forskare i fransk litteratur, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Många medlemmar var med och budade och några baskrar såldes för över tusen kronor styck.

Totalt samlades närmare 23 000 kronor in och nu har pengarna har nu nått sitt mål.

Mer från Accent