Jubilar

Accents första chefredaktör firar 100 nyktra år

I morgon, den 24 september, fyller Accents första chefredaktör Uno Sten 100 år. Han följer fortfarande tidningen med intresse, och några synpunkter har han.

Uno Sten har fortfarande kvar ett gulnat exemplar av den allra första Accent från den 15 april 1965. På en bild inne i tidningen står han stolt uppställd tillsammans med sin vapendragare Åke Ingelmo, som tidigare arbetade på Ariel, NTOs tidning. Uno Sten kom från Reformatorn, IOGT:s tidning.

– Vi skrev bägge mycket om IOGT och NTO i våra tidningar och tänkte att vi slår ihop våra påsar och gör en tidning för IOGT-NTO, säger Uno Sten, som inte har några problem att minnas tiden då det begav sig.

I ungefär två år var Uno Sten chefredaktör för Accent. Med sina 100 år är han nästan dubbelt så gammal som Accent, som firade 50-årsjubileum i fjol. Han tycker att tidningen har följt med fint i tiden och att den fortfarande är minst lika bra som då. Men några synpunkter har han.

– Jag kan tycka att det är väl mycket olika grejer och lite halvplottrigt. Men också många bra och intressanta reportage. Jag gillar att det skrivs om kultur, böcker och filmer. Det hade vi inte i tidningen på min tid, säger han, och tillägger att han tror att Accent är väldigt viktig för IOGT-NTO.

I en värld där det händer mycket elände och många far illa av droger och alkohol bidrar Accent till en bra debatt och att lyfta viktiga frågor, tidningen gör nytta, menar Uno Steen. Han återkommer ofta till att han inte har något emot modernisering – tvärtom – trots att han är född i en annan tid.

– Nykterhetsrörelsen har, precis som Accent, lyckats följa med sin tid, vilket är positivt. Jag saknar inte det gamla ordensväsendet med regalier och den strikta möteskultur som var då. I dag är det enklare och mer informellt. Det gör nog att fler känner sig välkomna. Vi gör till exempel stora och goda insatser för flyktingar. Det är jättebra!

Att fylla hundra tycker han inte är så märkvärdigt.

– Det är ganska många som blir hundra år numera. Får man vara frisk i kropp och huvud så går det bra, säger han med ett leende.

Hundra års nykterhet har det också blivit. Uno Sten är född in i rörelsen och har aldrig druckit en droppe alkohol. Och så kommer det att förbli – förstås.

Någon champagne kommer knappast att serveras på morgondagens stora firande med öppet hus på föreningsgården på Aspnäsvägen i Jakobsberg. Däremot tårta och annat gott. I stället för presenter önskar han gåvor till Läkare utan Gränser eller någon annan organisation som arbetar med humanitär verksamhet.

Mer från Accent