Insamlingen till Världens barn fortsätter året ut, men förra veckan kulminerade satsningen med insamlingar i lokalradion, bössor på stan och TV-gala. Många av IOGT-NTO:s, UNF:s, Junis och NSF:s medlemmar var ute och skramlade med bössor. Hittills i år har insamlingen genererat 65 miljoner kronor.
– Det är jättemycket pengar, men något mindre än vi brukar ha fått in vid den här tiden, säger Evy Jonsson, kampanjledare för Världens barn.
Hon tillägger att summan är vad kommunerna rapporterat in. Det kan dyka upp mer, och framför allt är det ett par månader kvar innan året är slut.
– Det är en enorm insats som har gjorts av många. Vi ser faktiskt att engagemanget ökar bland unga och där är IOGT-NTO-rörelsens barn- och ungdomsorganisationer ledande, även om Scouterna och Sverok också gör ett stort jobb i vår ungdomssatsning ”Skramla”, säger hon.
Största delen av de insamlade medlen delas ut via de 15 organisationer som står bakom Världens barn. IOGT-NTO-rörelsen har möjlighet att få minst tre procent av de insamlade medlen till sina projekt.
– Det är ingen automatik i att få pengar, man måste söka och beskriva de projekt man tänker använda pengarna till. Sjuttio procent av pengarna delas ut via organisationerna. De övriga 30 procenten delar Radiohjälpen ut. En del av de pengarna kan också gå till något av de femton organisationernas projekt, säger Evy Jonsson.
För att få vara med bland de utvalda organisationerna krävs dels att man ar bra projekt som man vill stötta, men också att man kan visa upp hur man kan bidra. Radiohjälpen avgör vilka som får vara med. Totalt får över 100 projekt stöd från insamlingen.
– IOGT-NTO-rörelsen är väl representerade över hela landet vilket är en styrka. Inte minst har ni engagerade ungdomsorganisationer som bidrar, säger hon.
Viktigast är dock att organisationerna har bra projekt.
– Projekten ska vara långsiktiga och fokusera på hälsa och flickors och barns rättigheter. Utbildning är en viktig del. Pengarna kan också gå till katastrofhjälp och nöd, men helst ska perspektivet ändå vara långsiktigt, säger hon.
Har du några projekt som ligger dig varmare om hjärtat än andra?
– Allt vi gör är så grymt bra, men de projekt jag fått möjlighet att besöka berör mig mest. Dels är det ett projekt mot könsstympning i Mali. De jobbar på bred front och lär ut hygien och hälsa och kommer den vägen in på barns rättigheter och rätten till sin egen kropp. Det blir ett naturligt sammanhang att ta upp frågan i.
– Sedan är det ett projekt på Sri Lanka för skydd åt flickor som blir utsatta för våld och oönskade graviditeter. De har ett nätverk och en struktur som gör att man kan hitta och skydda flickor under graviditeten, i ett land där abort är absolut förbjudet, och sedan hjälpa dem att adoptera bort eller ge förutsättningar för att behålla barnet. Det finns så många starka och kompetenta kvinnor som vet precis vad som behövs göras om vi bara ger dem ekonomiska förutsättningar, säger Evy Jonsson.