Nykterhet

5 föreningar om sina nya medlemmar

Vi snackade med fem lokalföreningar för att höra hur de tar emot nya medlemmar. Hur gör föreningarna för att de nya medlemmarna ska känna sig välkomna och engagera sig i föreningen?
Hudiksvall

Hudiksvall

Krister Lundgren vice ordförande:

”De vi värvar på stan är svåra att få aktiva, de blir ofta passiva medlemmar. Vår vision är att få alla medlemmar att bli aktiva i organisationen – men så kommer det ju inte bli. Och de som är passiva har ju inte mindre värde än de aktiva.

Vi försöker få de nya medlemmarnas mobilnummer så fort som möjligt så att vi kan skicka sms om aktiviteter. Vi anordnar bland annat karaoke, bowling, bingokvällar, kubbspel, nyårsfester och badresor.

Det blir mycket mun mot mun-metoden också. Att jag eller någon annan säger: Du, ska du med på fredag, vi ska bowla?”

IOGT-NTO 155 Hudiksvall
Ort: Hudiksvall
Antal medlemmar: Cirka 250 betalande

 .

Oskars minne

Oskars minne

Ann Isacson ordförande och drivande i kamratstödet:

”Vi har vårt kamratstöd där vi försöker få med folk, och vi har haft informationsträffar för nya medlemmar. Och vi bjuder in dem till nya saker, det är väl det vi gör. De flesta nya medlemmarna har kommit genom kamratstödet.

Vi ska ha ett dialogkafé snart, då hoppas vi att både nya och gamla medlemmar ska komma. Då ska vi titta på verksamheten, vad vi ska göra och inte göra.

Jag har ringt runt och välkomnat nya medlemmar också. När vi har bjudit in till träff för nya medlemmar så har jag tagit personlig kontakt med dem.”

IOGT-NTO 925 Oskars minne
Ort: Visby
Antal medlemmar: Cirka 200 stycken

 .

Torekälla

Torekälla

Karin Sjöberg projektledare förebyggande:

”Vi skickar ut vår- och höstprogrammet, och sedan skickar vi ut information kontinuerligt om de större arrangemangen. Vi skickar brev till alla och samtidigt skickar vi mejl och sms till dem vi har sådana uppgifter till. Vi jobbar på att få registret så fullständigt som möjligt.

När man välkomnar nya medlemmar måste man bjuda på något, man kan inte bara säga att ni kan väl komma hit och sitta. Det vi bjuder på är bland annat föreläsningar, mingel och karaoke. Dessutom erbjuder vi en liten lättare förtärning, antingen till självkostnadspris eller gratis.”

IOGT-NTO LS 45 Torekälla
Ort: Södertälje
Antal medlemmar: Runt 150 betalande

 .

Solglimten

Solglimten

Per-Ola Christensson ordförande:

”Vi hälsar dem välkomna med ett brev eller ett mejl och ger dem ett namn de kan kontakta. Vi utser alltså en fadder till dem i föreningen, så att de känner sig välkomna. Sedan introducerar vi dem första gången de är på ett möte och de får presentera sig lite.

Exempel på aktiviteter vi har är mingel med politiker, Pumpen, Drogkampen, luciafirande och minnesafton.
För att meddela medlemmarna om aktiviteterna har vi försökt få in så många mejladresser som möjligt, och annars kontaktar vi dem med brev. Dessutom annonserar vi i lokalpressen.”

IOGT-NTO 2977 Solglimten
Ort: Skölvene
Antal medlemmar: 76

 .

Luleå

Luleå

Peter Bergström ordförande:

”Man känner väl alltid att man gör för lite, men i grund och botten handlar det om att skapa möten för att försöka möta de nya medlemmarna. Det är inte enkelt att komma ensam till en lokal om man är ny.

Så vi har ringt dem. Och varje onsdagskväll så kör vi after work, som vi kallar det för att det sticker i ögonen på en del. After worken är öppen. Vi gör en del saker, men man kan komma dit och snacka och bara hänga. Vi försöker göra det kravlöst.”

IOGT-NTO Luleå
Ort: Luleå
Antal medlemmar: 143 stycken

Jenny Stadigs

Mer från Accent