Nykterhet

200 NSF-are på Jamboree i Japan

Just nu pågår världsscoutjamboreen i Japan. På plats finns 200 NSF-are som njuter av dallrande hetta, exotisk mat, roliga aktiviteter, spännande kulturmöten och en härlig, internationell gemenskap.

I tisdags invigdes världsscoutjamboreen i Japan med 30 000 deltagare från 150 länder, däribland Sverige med 2000 scouter. På plats på det enorma lägret i Kirarahama – som ligger i Yamaguchiområdet i södra Japan – finns också närmare 200 scouter från Nykterhetsrörelsens scoutförbund. Själva jamboreen pågår mellan den 28 juli och den 8 augusti. Men majoriteten av de svenska deltagarna har redan varit i Japan drygt i två veckor, då de har gjort en rundresa i landet för att lära känna varandra och kulturen.

NSF-arna Jasmina Wjerzbicka, 15 och Elin Andersson Engler, 16 – bägge från Malmö – är entusiastiska.

– Vi har jättekul här. Vi har träffat en massa människor från olika länder och det händer saker precis hela tiden. Det bästa är nog att man kommer i kontakt med ungdomar från världens alla hörn. Vi gör mycket aktiviteter ihop. Som i dag då vi till exempel har fått mäta energihalten i ett kex. Vi har fått prova på origami och fått lära oss hur man gör choklad, säger Jasmina och får medhåll av Elin.

Jag har sett fram emot detta alltsedan Jamboreen 2011. Då bestämde jag att jag absolut ska åka till Japan 2015. Och nu är jag här! Innan jag kom hit trodde jag att de kulturella skillnaderna mellan Japan och Sverige skulle vara mycket större än vad de är. Men väl här insåg jag att japanerna trots allt inte är så annorlunda från oss som jag hade trott. Vi är alla människor och ganska lika ändå.  De är otroligt hjälpsamma och vänliga och många går runt med free-hugs skyltar, säger Elin och berättar stämningen är väldigt hög och att alla är glada och positiva.

Tjejerna är eniga om att detta är en upplevelse och erfarenhet för livet.

Världsscoutjamboreen är den 23:e i ordningen. Den första ägde rum i England 1920. Världsscoutjamborees arrangeras vart 4: e år. 2019 kommer den att äga rum i USA.

Bildtext; Bilden på de två tjejerna är Elin till höger och Jasmina till vänster.

Mer från Accent