Värvning

12 vinnande värvartips

I dagarna inleds IOGT-NTO:s stora värvningskampanj ”Fika för alla”. Accent har samlat de mest vinnande, vågade och visa värvningstipsen.

Accent har pratat med två av IOGT-NTO:s mest erfarna värvningsexperter, Winnie Blom-Jensen och Robert Lindh. Här är deras värvningstips.

1. Se till att logistiken kring värvningstillfället fungerar, så att värvningsståndet, roll-upen, banderollerna, drycker, tidningar och informationsblad finns på plats så som avtalat.

2. Byt perspektiv. Ställ dig utanför IOGT-NTOs stånd och titta på det utifrån. Syns allt material? Ligger det åt rätt håll? Ser allt prydligt och bra ut?

3. Var tydlig med att IOGT-NTO är avsändaren när du värvar. Använd alltid profilkläder, roll-ups och andra attiraljer som visar IOGT-NTOs logga. Allt ska vara rent, helt, fräscht och fungerande.

4. Bjud in! Värva inte offensivt, men var glad, pigg, trevlig och stolt över vår organisation. Sök ögonkontakt innan du frågar om du kan få bjuda på Godtemplardricka, frukt eller konfekt. Därefter kan ett samtal inledas.

5. Ha alltid något att bjuda på. Gratis är gott och de flesta nappar på något att stoppa i munnen. Godtemplardricka är att föredra. Då kan samtalet direkt kopplas till IOGT-NTO eftersom det är vår egen produkt.

6. Anpassa gärna värvarsamtalet efter den du har framför dig. Finns ett barn med i bilden kan du till exempel nämna Emil i Lönneberga i samma andetag som du bjuder på Godtemplardricka. Det brukar de flesta le igenkännande åt.

7. Ha inte för mycket saker – till exempel en massa olika informationsblad – framme. Det förvirrar. Bjud i stället den som du vill värva och som du samtalar med på en tidning eller en informationsfolder som du har under disk. Då blir det mer exklusivt till just den du talar med. Säg gärna ”jag ger det här lilla extra just till dig”.

8. Stå inte för länge. Hellre flera 2-timmarspass än ett långt pass. Byt av med andra. En trött och sliten värvare värvar dåligt.

9. Värva med kontinuitet. Bättre att värva 3 timmar varje torsdag under en månad än en lång dag vid ett enda tillfälle. Då blir IOGT-NTO ett återkommande inslag och fler får chansen att möta oss. Någon kanske ser oss ena veckan och vågar gå fram nästa.

10. Var ärlig. Försök inte sälja in IOGT-NTO med yviga berättelser om all verksamhet vi har, utan håll dig till varför just du gick med och vad IOGT-NTO betyder för dig. Äkta är trovärdigt.

11. Samtala med alla intresserade, men håll samtalen korta. Åtminstone om det verkar som om de inte leder till en värvning. Tänk dock på att en snacksalig person ofta lockar andra nyfikna – hen fungerar som en isbrytare.

12. Svårt att undkomma en knepig pratkvarn som vägrar gå? Mobiltelefontricket fungerar! Ta upp mobilen, som är på ljudlöst, och säg att ”ursäkta, men det här samtalet måste jag bara ta”. Eller säg vänligt, men bestämt att du tackar för samtalet men nu måste du ge andra intresserade lite tid och uppmärksamhet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer