Amsterdam

Vill stoppa drogturismen

Amsterdams borgmästare vill utestänga utländska turister från stadens coffee shops.

Nästan en tredjedel av alla Nederländernas 166 så kallade coffee shops ligger i Amsterdam. På coffe shops kan besökare lagligt använda cannabis. Men stadens borgmästare Femke Halsema är inte glad över att staden är ett resmål för cannabissugna. Nu vill borgmästaren återigen få till stånd en lag om att bara boende i Nederländerna får besöka coffee shops. Det rapporterar CNN.

Målet är att göra turismen mer hanterlig, samt att bättre kontrollera varifrån coffee shops får cannabis. Nederländerna har avkriminaliserat cannabis och tillåter försäljning genom coffee shops. Men odlingen och försäljningen till coffee shops bedrivs fortfarande olagligt.

Frågan har varit aktuell länge, redan för tio år sedan fördes debatt om vilka som ska få använda landets coffee shops. Halsema uttryckte redan innan pandemin att han ville begränsa drogturismen i Amsterdam.

Enligt en undersökning från 2019 är 34 procent av utländska turister tveksamma till om de skulle återvända till Amsterdam om de inte kunde köpa cannabis i stadens coffee shops. 11 procent uppger att de definitivt inte skulle komma tillbaka. 40 procent uppger att de inte skulle använda cannabis under sitt besök om det inte var tillåtet. Men 22 procent svarade att de skulle låta någon annan gå till en coffee shop åt dem, medan 18 procent säger att de fått tag i cannabis på något annat sätt.

Men trots att 72 procent av turisterna i undersökningen uppgav att de besökt en coffee shop under sitt besök i Amsterdam så var fortfarande det populäraste skälet att resa till Amsterdam att se staden och uppleva den på cykel.

Under pandemin har Amsterdams coffee shops varit stängda, men har erbjudit hemleverans och avhämtning.

Mer från Accent