Amsterdam

Amsterdam vill bromsa drogturismen

Stadens borgmästare är inte nöjd med den cannabisturism som uppstått.

Femke Halsema, Amsterdams borgmästare, vill rensa upp i det så kallade red light-distriktet, ett populärt resmål för utländska turister som kommer till Amsterdam för stadens liberala cannabislagar. Hon vill överlag se färre försäljningsställen för cannabis och vill göra staden mindre attraktiv för drogturister. Det rapporterar The Guardian.

Enligt en undersökning som Halsema hänvisar till är 34 procent av utländska turister tveksamma till om de skulle återvända till Amsterdam om de inte kunde köpa cannabis i stadens coffee shops. 11 procent uppger att de definitivt inte skulle komma tillbaka. 40 procent uppger att de inte skulle använda cannabis under sitt besök om det inte var tillåtet, men 22 procent svarade att de skulle låta någon annan gå till en coffee shop åt dem medan 18 procent säger att de hade kunnat få tag på cannabis på något annat sätt.

Amsterdam har 1,1 miljoner invånare men tar varje år emot över 17 miljoner turister. Många upplever att turisterna tar upp stor plats i de centrala delarna av staden och att de för med sig en oönskad kultur.

Det är lagligt att sälja cannabis i en coffee shop men det inte finns något lagligt sätt för affärerna att få tag på cannabis annat än att köpa från kriminella gäng. Därför göder turismen även Amsterdams kriminella miljöer.

Amsterdam stad bestämde i ett separat ärende nyligen att guidade turistturer inte får omfatta mer än 15 personer och att de inte får stanna framför affärer, hem eller andra vältrafikerade platser. Det kommer från och med den första april inte vara tillåtet med guidade turer i de delar av staden som gjort sig kända för öppen prostitution.

Mer från Accent