Narkotika

Unga dör av livsfarliga drogblandningar

Fem unga dog av överdos i Västernorrland mellan mars och september i år. Samtliga hade blandat olika preparat. Det rapporterar SVT:s Mittnytt.

Enligt polisens sammanställning av fallen har alla missbrukat flera preparat. Det handlar om opiater, syntetiska droger, cannabis, spice, läkemedel, GHB och GBL. Den yngsta var bara 19 år.

En hade nio olika preparat i kroppen.

− Det som vi tycker är mest oroande är att unga missbrukare har en väldigt bred drogkatalog i dag, och att man inte drar sig för att mixtra med tunga droger, säger poliskommissarie Robert S Öhman, vid polisen i Västernorrland, till Mittnytt .

Enligt Robert S. Öhman är det lätt att få tag på droger.

− Du behöver inte söka upp en person i narkotikakretsar och stämma träff, preparaten finns att tillgå överallt. Dessutom beställs ju en stor del av narkotikan via internet nu för tiden, säger han.

Etylfenidat, som ännu inte är narkotikaklassat, misstänks vara den direkta dödorsaken i ett av fallen. Polisen är bekymrad över att unga tar höga doser av nya preparat och att de experimenterar med att blanda utan att känna till effekten.

− I ett par av de här fallen så är den direkta dödsorsaken att man blandat två eller flera ämnen som tillsammans är direkt dödande, säger Robert S Öhman.

Han tror också att det blivit mer rumsrent och legitimt med narkotika idag när det mesta finns i piller form och man inte behöver krossa, värma upp och injicera.

Mer från Accent