Storbritannien

Storbritannien: Många dödsfall av ecstasykopia

Ett ovanligt kraftfullt preparat säljs som ecstasy bland unga i Storbritannien. Hittills i år har 23 personer avlidit och fler dödsfall befaras.

På en nattklubb i Manchester avled en besökare som kommit från Bristol med sina vänner. Femton andra personer hamnade på sjukhus med symptom som förknippas med så kallade designer drugs. Det rapporterar BBC.

Droger är ett stort orosmoment för arrangörer av ungdomsevenemang i Storbritannien. Därför läggs stora summor på säkerhetspersonal, narkotikahundar, extra polisinsatser och sjukvårdsberedskap. Trots det lyckades man inte rädda livet på nattklubbsbesökaren, som tagit en tablett han trodde var ecstasy, som snabbt gjorde honom så sjuk att han avled.

Manchesters polischef, Mark Roberts, säger att de som tagits in på sjukhus inte köpt sina droger på samma ställe. En del har handlat i Manchesterområdet, medan andra har köpt sina i London.

Under 2011 dog en person av drogen i Storbritannien. Hittills i år har 23 avlidit till följd av skador kopplade till drogen.

Enligt experter har unga personer ofta ingen aning om vad de köper.

Drogen som orsakat dödsfall säljs som ecstasy, men innehåller inte MDMA , som är den kemiska beteckningen på ecstasy, utan en liknande substans, paramethoxyamfetamin, PMA.

David Nutt, professor och tidigare rådgivare åt regeringen, säger att en standarddos av PMA fem-tio gånger starkare än MDMA och att risken för överdos är stor eftersom det tar längre tid innan effekten märks, jämfört med Ecstasy.

– Om du brukar ta ecstasy och är van att få en effekt efter 20 minuter eller en halvtimme och du inte får det, finns risken att kanske du tar en tablett till, säger han.

Mer från Accent