Myanmar

Stora fentanyltillslag i Myanmar

Gyllene triangeln kan ha blivit nytt center för internationell fentanylhandel.

Delstaten Shan, som gränsar mot Thailand och Laos, den så kallade Gyllene triangeln, har länge varit centrum för storskalig narkotikahandel. Området är härjat av inbördeskrig, och miliser på båda sidor av konflikten letar ständigt efter nya inkomstkällor. Nu har en ny drog dykt upp på scenen i Shan; fentanyl. Det rapporterar New York Times.

Heroinhandeln har dock sedan 1980-talet sjunkit i omsättning och ersatts av metamfetamin. Idag tros Gyllene triangeln vara det område som producerar mest metamfetamin i världen. Men även metamfetaminet kan vara på väg ut.
– Priset har gått ner så pass att det inte ger någon vinst längre. I Chiang Mai (i norra Thailand) kan du köpa en dos metamfetamin för under tio kronor. Samtidigt har crystal meth blivit mer populärt, sa Naret Songkrawsook, dåvarande chef för IOGT-NTO-rörelsens regionskontor i sydostasien, ROSEA, till Accent i vintras.

Under våren har Myanmars militär och polis utfört räder i Shan och beslagtagit 200 miljoner tabletter metamfetamin, 508 kg kristalliserad metamfetamin, 285 kg vallmo och 3 700 liter metylfentanyl. Sammanlagt handlar det om droger för ett värde av nästan 2 miljarder kronor i gatupris.

Fentanylfynden är extra anmärkningsvärda i sammanhanget eftersom det är första gången som produktion av fentanyl påträffats i Myanmar. Kina tros fortfarande vara världens främsta producent av illegal fentanyl, men förra året förklarades drogen vara en ”kontrollerad substans”, vilket skulle kunna innebära att det i längden kommer bli svårare för kriminella nätverk att sälja fentanyl från Kina.

Syntetiska droger är billiga att framställa och inte beroende av odlingscykler. Under vårens räder har man i Myanmar hittat kemikalier som används för att framställa fentanyl och som härrör från Kina, Indien, Thailand och Vietnam, vilket tyder på internationella kontakter.

I konflikten som pågår i Shan finns både utbrytargrupper och miliser som är allierade med Myanmars armé, som Kaungkha-milisen där de största beslagen gjordes. Myanmars militär nekar dock till att man på något sätt skulle vara involverad i droghandeln.

Under coronakrisen har droghandeln från Kina hindrats, men Myanmars droghandel har kunnat fungera relativt normalt eftersom myndigheterna varit upptagna med annat.

Mer från Accent