Sprututbyte

Stockholm börjar med sprututbyte i slutet av året

Socialstyrelsen har nu sagt ja till Stockholms läns landstings ansökan om sprututbytesprogram. Verksamheten väntas dra igång i slutet av året på S:t Görans sjukhusområde.

I Region Skåne har narkomaner kunnat lämna in sina använda sprutor och kanyler och få nya i utbyte ända sedan 1986. Nyligen fick även Kalmar läns landsting tillstånd för sprututbytesprogram, och efter att Stockholm nu fått ja räknar Socialstyrelsen med ännu fler nya sprututbytesprogram runt om i landet, enligt Agneta Holmström, enhetschef på Socialstyrelsen.

– Kunskapen om vad sprututbytesprogram innebär har ökat. Det har funnits en missuppfattning om att man är för knarkare om man säger ja till sprututbytesprogram, säger hon.

Vad är syftet med sprututbyte?

– Vi har sett från verksamheten i Malmö och Lund att man minskar risken för blodsmitta och att man kan behandla infektioner och vaccinera. Man får även en kontaktväg till missbrukarna så att man kan informera dem och så att man kan försöka bryta missbruket.

Hur aktivt försöker man bryta missbruket?

– Jag kan inte säga hur pass aktivt, men målet är att man ska hjälpa individerna, och det är en jätteviktig sak att försöka bryta missbruket. Sprututbytet innebär att du får en direkt dialog med den som är missbrukare.

Stockholms läns landsting räknar med att det finns 8 000–9 000 personer som injicerar narkotika i länet och att den nya mottagningen kommer att få runt 100 besök om dagen. Programmet ska drivas som ett fyra år långt försök med möjlighet till förlängning.

– Det kommer att ske en kontinuerlig utvärdering av hur det går. Om det faller lika väl ut som i Lund och Malmö så finns det goda möjligheter för att det kommer att fortsätta, säger Agneta Holmström.

Mottagningen kommer att ha runt tio heltidstjänster, bland annat infektionsläkare, sjuksköterskor, undersköterskor och kurator, och ha öppet på dagtid under vardagar. Stockholms läns landsting står för kostnaden, som beräknas landa på runt 10 500 000 kronor per år samt 5 000 000–6 000 000 miljoner kronor för utvärderingen.

Jenny Stadigs

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer