Narkotika

Stämningsfull ljusmanifestation för narkotikans offer

Ljusmanifestationen den 1 november för narkotikans offer har blivit en tradition på många platser i landet. Så även på Sergels Torg i Stockholm – platsen där många narkomaner har rört sig under decennier och där ljusmanifestationer har hållits i 20-talet år.

I år var det bland andra författaren Börge Hellström som höll tal för narkotikans offer, medan hundratals brinnande ljus lyste upp novembermörkret; ljus som symboliserar alla dem som dött på grund av droger. Börge Hellström hade själv kunnat vara en av alla dessa dödsfall.

– Jag har själv varit kriminell och missbrukare, men lyckades bli drogfri. En stor anledning till att jag i dag står här och talar är för att hedra och minnas alla mina gamla kompisar som inte klarade sig, säger han.

Det är första gången han håller tal i det här sammanhanget, men tvekade inte att tacka ja när han fick frågan av Sofia Modigh från IOGT-NTO. Han medverkade även i ett seminarium under fredagseftermiddagen på IOGT-NTO-gården i Klara.

– Jag blev väldigt glad över frågan och hoppas att jag, genom min närvaro, kan bidra till att vi pratar mer om narkotikans offer och att vi verkligen gör allt vi kan för att förhindra att fler ska drabbas, säger han.

Förutom att hedra alla dem som gått under eller fått sina liv förstörda av narkotika kritiserade Börge Hellström i sitt tal samhällets stöd till missbrukare, ett stöd som han anser är på tok för dåligt.

Ljusmanifestationen den 1 november arrangeras av nätverket Folkrörelser mot droger, där bland andra organisationerna IOGT-NTO, Anhöriga mot droger och Smart ingår.

Mer från Accent