Narkotika

Orädda Moss Årets narkotikasökhund

"Vi har firat med tuggben och gratulationer", säger Moss förare Christoffer Carlsson.

Moss hundförare Christoffer Carlsson hade aldrig haft hund innan han gick hundförarutbildningen för lite drygt tre år sedan.

– Jag fick upp intresset från andra kollegor som är hundförare. Sen fick jag möjlighet att bli ersättningshundförare och fick gå en utbildning.

Det var på utbildningen som han fick börja arbeta med springerspanieln Moss. När utbildningen var klar stod Moss utan hundförare och Christoffer och Moss blev därmed ett permanent ekipage som kunde börja jobba med narkotikasök på heltid.

– Vi har lärt känna varandra och över åren har jag lärt mig att läsa av honom. Ifall Moss har en dålig dag och inte söker så bra så får man ta honom åt sidan så att han får vila, eller gå och rasta honom. Relationen oss emellan är nog det viktigaste för att arbetet ska bli bra.

Mellan augusti 2020 och början av september 2021 medverkade Christoffer och Moss vid 213 beslag. Paret jobbar främst inom post- och kurirflödet på Tullverket i Malmöregionen.

– Moss är en speciell hund, han är inte rädd för någonting. Ibland måste jag in bromsa honom eller få honom på rätt bana. Men han är också väldigt bra på att koppla av när det inte händer någonting, han blir inte uppstressad, säger Christoffer Carlsson.

Årets narkotikasökhund utses av Tullverket, Svenska kennelklubben, Svenska inner wheel och Lions club international. Prisutdelningen skulle ha skett på en hundmässa i Göteborg i januari, men med anledning av pandemin blev mässan inställd.

– Det är lite tråkigt, men ändå förväntat. Vi har firat ändå med tuggben och gratulationer från kollegorna, säger Christoffer Carlsson.

Mer från Accent